Štete od suše se još zbrajaju, ali negdje su veće od 10 milijuna

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Krajem prošlog tjedna kiša se izlila kao da je željela nadoknaditi suho ljeto u kojem su presušivale akumulacije i smanjivala se razina vode u rijekama. Posljedice tog sušnog, vrelog ljeta još se zbrajaju. Na području Velikog Grđevca je nakon proglašenja prirodne nepogode stiglo više od 300 prijava štete, a suša je na kulturama odnijela i do 60 posto prinosa.

-Najviše su stradali kukuruz i pašnjaci i livade, ali ima prijava i na voćnjacima – navodi načelnik Velikog Grđevca Tomislav Pavlečić.

I u šandrovačkom kraju gotovo da nema kulture koja nije nastradala.

-Najviše štete je prijavljeno na povrću, a onda slijede kukuruz kao i livade koje su također pretrpjele strašnu štetu – opisuje stanje šandrovački načelnik Dario Halauš.

Prema prvim procjenama ukupna šteta je šest i pol milijuna kuna. Ništa bolje nije prošao ni Hercegovac.

-Prva procjena štete koju smo napravili je veća od sedam milijuna kuna – iznosi podatak načelnik Hercegovca Boro Bašljan.

U Velikoj Trnovitici je suša odgrizla čak 12 milijuna, a taj iznos poljoprivrednicima unatoč proglašenju nepogode nitko neće nadomjestiti.

-Ljudi su, moram priznati, svjesni da neće to biti nikakav velik novac jer nema šanse da se to sve isplati, ali koliko bude će ljudima dobro doći – iskren je načelnik Velike Trnovitice Ivan Marković.

Praksa se pokazala da se isplati najviše pet posto pretrpljene štete.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!