Studentski krediti i sufinanciranje autobusnog prijevoza samo su neke od potpora Čazme

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

ČAZMA – Grad prijatelj djece je Čazma, a to pokazuje redovitim potporama za svoje osnovnoškolce, srednjoškolce i studente. Primjerice, stopostotnom subvencijom studentskih kredita Grad potiče svoje studente da budu što uspješniji na fakultetu, otkriva gradonačelnik Dinko Pirak.

– To su krediti za korisnike bez kamate, no ti krediti mogu postati i stipendije ako je student odličan, izvrstan s prosjekom 4.5 nadalje. Njemu se taj kredit pretvara u stipendiju i ne mora vratiti kredit. Na taj način podijelimo odgovornost, ali i stimuliramo studente da budu izvrsni – pojašnjava.

Nedavno je raspisan javni poziv za redovne studente koji mogu dobiti jednokratnu potporu u iznosu od tisuću kuna, a Pirak ističe kako tu potporu godišnje dobije 60-ak studenata. Čazma subvencionira i troškove prijevoza srednjoškolcima do pet kilometara.

– Učenici u prijevozu do pet kilometara do škole nemaju pravo na prijevoz jer to država ne subvencionira, no mi kao Grad smo preuzeli plaćanje subvencije tog prijevoza. Subvencioniramo i studentima mjesečnu kartu ako putuju negdje autobusom, ako idu svaki dan na školovanje na fakultet, subvencioniramo im 50 posto karte – navodi. Osim toga, Grad je i ove godine svojim osnovnoškolcima osigurao radni materijal. 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!