Dobri podaci: Gotovo svaki deseti učenik s teškoćama polazi redovne razredne odjele

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Učenici s teškoćama u razvoju u školama Bjelovarsko-bilogorske županije

Učenici s poteškoćama u razvoju bili su u fotuku nedavno održanog stručnog skupa koji je organizirao Ogranak Hrvatskog pedagoško-književnog zbora Bjelovar u suradnji s Bjelovarsko-bilogorskom županijom. Cilj ovoga skupa bilo je povezivanje i bolja suradnja unutar članova povjerenstava s naglaskom na proceduru utvrđivanja psihofizičkog stanja djeteta/učenika. Naime, kako ističe Ornela Malogorski, predsjednica Ogranka Hrvatskog pedagoško-književnog zbora Bjelovar, različiti učenici, različite teškoće, različiti pristupi, različito okruženje, različiti učitelji, roditelji… razlike među učenicima, teškoćama, pristupima, učiteljima, roditeljima su brojne, ali usprkos njima svako dijete ima pravo na obrazovanje i obrazovni sustavi trebaju biti obogaćeni programima uzimajući u obzir veliku raznolikost karakteristika i potreba djece. Na skupu se okupilo 60-ak učitelja i stručnih suradnika te liječnika školske medicine Bjelovarsko-bilogorske županiji.

-Puna županijska vijećnica dokaz je potrebe da se razgovara o ovoj važnoj temi. Prije skupa stručni suradnici proveli su istraživanje o broju učenika s teškoćama u školama te je potvrđen podatak da je naša županija u vrhu po broju učenika s teškoćama integriranih u redovne razredne odjele (9%), da većinu čine učenici koji polaze redovni program uz individualizirane postupke, da je prema orijentacijskoj listi najviše učenika s oštećenjem jezično-govorne-glasovne komunikacije i specifičnih teškoća u učenju. Slijede mješovite teškoće i intelektualne teškoće pa poremećaji u ponašanju i teškoće mentalnog zdravlja – pojasnila je Malogorski.

Predavači su bili: Davor Ljubičica, Zdenka Brebrić, Maja Lazić, Mirjana Skukan, Juraj Marković, Tanja Bedeković, Violeta Vragotuk, Antina Dadić i Ornela Malogorski.

Foto: Juraj Marković


PODIJELI S PRIJATELJIMA!