Neumorno se radi na vraćanju starog sjaja srednjovjekovne ljepotice

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BEREK – Turistički adut i povijesni biser berečke općine je Garić grad, jedna od najstarijih srednjovjekovnih utvrda koju je još 1256. dao sagraditi ban Stjepan Šubić nakon čega su se kao vlasnici smjenjivali slavonski banovi, zagrebački biskupi i pavlini sve dok 1544. nije u osvajačkom naletu Osmanlija srušen i napušten. Iz svojevrsnog zaborava je izvučen u drugoj polovini prošlog stoljeća kada ga se počelo obnavljati. Općina Berek uz pomoć Ministarstva kulture i Restauratorskog zavoda malo po malo, svake godine obnovi koliko mogu.

-U tijeku je obnova desne, odnosno sjeverne kule. Središnja je stavljena pod krov, dalje ćemo vidjeti prema projektu, ali u ovom trenutku je najbitnije da zaštitimo i spasimo tu sjevernu kulu – navodi načelnik Bereka Mato Tonković.

Dio radova je već odrađen.

-Uklonjeno je sve što je bilo pored, a sada se rade zidovi, učvršćuju temelji da bi se iduće godine mogla napraviti i krovna konstrukcija. Gore imamo i dosta sadržaja – zadovoljno će Tonković.

Krajem mjeseca bi se na Garić gradu trebao snimati i film, rekao nam je Tonković koji ipak nije htio otkriti ništa više.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!