Čazma u 2022. zabilježila značajno povećanje u dolascima i noćenjima

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

ČAZMA – Prošla godina dokazala je da domaći i strani turisti prepoznaju potencijal čazmanskog kraja. Tijekom 2022. godine ostvareno je 3 573 noćenja i 1165 dolazaka, što je u odnosu na podatke iz 2021. značajno povećanje, točnije 118 posto više noćenja i 105 posto više dolazaka. Turističkih aduta grada svjestan je i gradonačelnik Dinko Pirak.

– Naravno da je novoizgrađeni biološki bazen upravo taj koji je pokazao veliko zanimanja kod naših građana i svih onih koji dolaze u Čazmu. Mislim da smo pogodili s tim sadržajem kojeg smo napravili kroz program Natura. Tu su i Medjame, vrlo interesantan lokalitet, a tu je i priroda ovog Moslavačkog kraja koja privlači kako lovce, ribolovce tako i šetače, planinare. To su aduti koje moramo koristiti i u budućnosti te naravno raditi po smještajnim kapacitetima koji kontinuirano rade što mi je drago – rekao je Pirak.

Veliki plus turizmu svake godine donosi i Božićna priča obitelji Salaj.

– Božićna priča kod Salaja već dvadesetak godina pokazuje veliko zanimanje čazmanskog kraja. Salaj svijetli milijunima lampica, a i uređuje gradske trgove na svoj način – dodaje.

Podaci pokazuju kako su najbrojniji gosti, pored domaćih, bili oni iz Italije, Austrije, Slovenije i Njemačke, a najveći broj dolazaka zabilježen je upravo u prosincu. Taj podatak ne čudi budući da je čazmanski Advent proglašen trećim najljepšim među malim gradovima u RH, po izboru posjetitelja portala gradonačelnik.hr.

Inače, Čazma je, s crkvom svete Marije Magdalene od 1. siječnja 2023. godine postala prvom hrvatskom članicom prestižne Kulturne rute Vijeća Europe – Transromanica, rute romaničke europske baštine, što otvara i dodatne mogućnosti za razvoj kulturnog turizma.

Foto: Davor Kirin i Luka Rebernišak


PODIJELI S PRIJATELJIMA!