Zajednica Mađara Pisanica izabrala vodstvo za sljedeće četiri godine

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Zajednica Mađara Pisanica održala je izbornu skupštinu na kojoj su dosadašnjoj predsjednici Zlati Berkeš dodijelili povjerenje za novi četverogodišnji mandat, a potpredsjednik udruge ostao je Stjepan Katona. Skupštini su prisustvovali i Robert Jankovics, saborski zastupnik mađarske nacionalne manjine i predsjednik DZMH, načelnik Općine Velika Pisanica Fredi Pali i predsjednici udruga s kojima Zajednica Mađara Pisanica blisko surađuje.
Od planova za ovu godinu predsjednica Zajednice Mađara Pisanica Zlata Berkeš istaknula je manifestaciju „Očuvajmo običaje Mađara i obilježimo mađarsku revoluciju iz 1848. godine“ koja će se održati 18. ožujka 2023. i manifestaciju „Dan mađarske pjesme i folklora u Velikoj Pisanici“. Također je istaknula da postoji i veliki interes za tečajem mađarskog jezika, što će i u budućnosti ostati jedna od glavnih smjernica zajednice Mađara Pisanica.
– Trenutno veliku važnost udruzi predstavlja obnova reformirane crkve u Velikoj Pisanici za što ćemo i mi učiniti sve. Naime, riječ je o jednom dokazu, simbolu više stoljetnog prisustva Mađara na ovim prostorima – izjavila je Berkeš.
Podsjetimo, Zajednica Mađara Pisanica je osnovana 2011. godine s ciljem očuvanja mađarske tradicije i kulture. Udruga ima vlastitu folklornu skupinu i glazbeni sastav koji redovno sudjeluju na kulturnim događanjima kako u matičnoj državi, tako i u Hrvatskoj, te njeguju bliske odnose s udrugama drugih nacionalnih skupina u Hrvatskoj.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!