Održana prva ovogodišnja sjednica Gradskog vijeća Garešnice, evo što je odlučeno

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

GAREŠNICA – Na prvoj ovogodišnjoj sjednici Gradsko vijeće Garešnice donijelo je program mjera kojima nastoji zadržati postojeći liječnički kadar, ali i privući nove liječnike u Garešnicu. Te su mjere, rečeno je, samo jedan od koraka kojima garešnička gradska uprava nastoji podići razinu primarne zdravstvene zaštite svojih građana jer posljednjih se godina Garešnica, kao i druge sredine u Hrvatskoj, suočava s problemom nedostatka liječnika opće prakse. Stoga je bilo nužne poduzeti daljnje poteze na rješavanju tog problema. Prva mjera odnosi se na pomoć u rješavanju stambenog pitanja liječnika, a druga na novčanu nagradu liječnicima u prvoj godini rada.

Sjednica Gradskog vijeća počela je aktualnim satom i polaganjem prisege novog vijećnika Slavomira Brkića koji je na tom mjestu zamijenio svoju kolegicu s liste SDP-a Maju Delić koja je vijećnički mandat stavila u mirovanje iz osobnih razloga. Na aktualnom satu dva je pitanja postavila vijećnica HDZ-a Andrea Bengez. Njeno prvo pitanje odnosilo se na stanje u osnovnim školama u Garešnici i Trnovitičkom Popovcu nad kojima je Grad Garešnica nedavno preuzeo osnivačka prava od Bjelovarsko-bilogorske županije, a drugo se odnosilo na poljoprivredu i činjenicu da Grad Garešnica po novim propisima nije uvršten u područja s prirodnim i ostalim ograničenjima.

Na pitanja je odgovorio gradonačelnik Garešnice Josip Bilandžija koji je rekao da je Grad preuzimanjem osnivačkih prava nad školama preuzeo i niz obveza, a među njima i najnoviju o besplatnim obrocima za sve učenike. Ta je obveza, kazao je, uspješno izvršena i danas svi osnovnoškolci imaju osigurane besplatne kuhane obroke. Novost je i to, kazao je, da je Grad osigurao korištenje školsko sportskih dvorana za potrebe sportskih aktivnosti djece koja su članovi sportskih klubova s gradskog područja. Na drugo pitanje odgovorio je da je Garešnica izostavljena s popisa područja s prirodnim i ostalim ograničenjima jer je kod formiranja istog izostavljen kriterij suše. Stoga je, kazao je gradonačelnik, Grad Garešnica pravodobno reagirao i uložio prigovor. 

U nastavku sjednice na čijem je dnevnom redu bilo 26. točaka razmotrena su i usvojena izvješća o radu u prošloj godini Dječjeg vrtića Maslačak, Javne vatrogasne postrojbe, Hrvatske knjižnice i čitaonice Đuro Sudeta, Javne ustanove za upravljanje Centrom za posjetitelje kao i izvješće o radu gradonačelnika u drugoj polovici 2022. godine. Izdvojit ćemo i donošenje odluke o sklapanju sporazuma o suradnji Grada Garešnice i Općine Velika Trnovitica vezano za početak rada novog dječjeg vrtića u toj općini.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!