Općina Nova Rača slavi 30. rođendan: U poduzetničku zonu stigao novi poduzetnik, a posebna pažnja pridaje se djeci i mladima

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Bogatim programom Općina Nova slavi svoj 30. rođendan. Danas je održana svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Nova Rača, a bila je to prilika da se načelnik Darko Knežić koji je na čelu općine već deset godina, prisjeti što je sve postignuto u proteklom razdoblju. Kako je istaknuo, radilo se na različitim područjima kako bi sve generacije tamošnjih mještana imale što bolje uvjete za život u ovoj sredini. Obnavljali su se društveni domovi, a radi se i na izgradnji novih pa bi uskoro svih 13 naselja općine trebalo imati svoj uređeni društveni dom. Radilo se i na asfaltiranju – od parkirališta ispred liječničke ambulante preko parkinga ispred društvenog doma u samom središtu mjesta pa sve do parkinga ispred bivšeg Fenora koji je ponovno oživljen.

Brojni projekti

– Kompleks bivšeg Fenora postao je poduzetnička zona. Danas ondje posluje poduzetnik koji je nadaleko poznat po svojim spravama za vježbanje na otvorenom. Njegov dolazak nas veseli jer, osim što će se promicati ime Nove Rače, naši sumještani će upravo u ovom poduzeću dobiti priliku za zapošljavanje. Danas imamo i dječji vrtić koji pohađa 20 mališana, a sufinanciramo boravak u dječjim vrtićima još toliko djece izvan područja općine – s ponosom je istaknuo načelnik Knežić. Također, Općina sufinancira rano učenje engleskog jezika za svoje najmlađe sumještane, a mladim obiteljima daje stimulaciju za kupnju ili uređenje prve nekretnine. Također, ove godine je 55 studenata dobilo jednokratnu pomoć u iznosu od pet tisuća kuna, a isti iznos je osiguran i sve novorođene Novoračance.
-Naše vatrogastvo smo praktički podigli na razinu profesionalaca. Izgradili smo i tri mrtvačnice, uređivali groblja i nogostupe u našim naseljima. Zaista je napravljeno mnogo toga, a u tome nam je mnogo pomoglo međusobno razumijevanje u Vijeću bez obzira na stranačku pripadnost. Pomažemo i udruge s našeg područja koje okupljaju mlade, a tu bih svakako istaknuo KUD Ivan Vitez Trnski koji na smotrama postiže sjajne rezultate i naš Nogometni klub Trnski koji okuplja stotinjak djece. Nismo zaboravili ni na naše najstarije mještane, a s općinama Severin i Šandrovac provodimo zajedničke programe za obilazak starijih ljudi koji trebaju pomoć. Također, četiri žene našim stariji sumještanima pomažu preko projekta Bjelovarsko-bilogorske županije. U konačnici, u programe pomoći starijima uključeno je gotovo 80 korisnika – naglasio je načelnik Knežić u svom govoru.

Važnost općina

Koliko je lokalna samouprava važna za kvalitetu života u ruralnih razinama istaknuo je načelnik Općine Velika Pisanica Fredi Pali koji se brojim okupljenima obratio u ime načelnika i gradonačelnika.
-Iako ima onih koji bi htjeli ukinuti lokalnu samoupravu, bez općina mi danas u ruralnim sredinama ne bismo imali sve ovo što danas imamo. Mi načelnici znamo što je potrebno našim ljudima, a sve projekte provodimo kroz proračun. Osim toga, imamo odličnu suradnju s Bjelovarsko-bilogorskom županijom – kazao je Pali, dok je Marko Marušić, bjelovarsko-bilogorski župan te izaslanik predsjednika Vlade RH i predsjednika Hrvatskog sabora Općini Nova Rača na čelu s načelnikom Knežićem čestitao na svim postignutim rezultatima poželjevši uspjeh u daljnjem radu.
-Bez obzira na političku pripadnost, zajedničkim snagama moramo raditi na razvoju naših općina jer županija je jaka koliko su jaki njezini gradovi i općine. Naša osnovna zadaća je stvaranje što boljih uvjeta za život našim stanovnicima, a upravo zato pozivam na zajedništvo i prijateljstvo jer samo tako možemo ići dalje – zaključio je župan Marušić.

Bogat program

Povodom Dana općine pripremljen je i bogat program. Danas u 17 sati nastupit će Glazbeni sastavi Senatori i Ljubavnici, a za najmlađe će biti organiziran i lunapark. U 20 sati na rasporedu je predstava LAK-a Danjgube iz Ladislava “Vatru gasi, sebe spasi”. Program se nastavlja u subotu, zabavnim programom u večernjim satima. U nedjelju će i u Novoj Rači prigodno obilježiti Đurđevo. U 10 sati počinje okupljanje i povorka konja kroz Novu i Staru Raču, dok je u 12.15 sati na sajmištu predviđena posveta konja. U 17 sati slijedi i nogometna utakmica nakon koje je u planu druženje do večeri. Zainteresirani će se moći provozati i na quadovima u petak i subotu, no ne i u nedjelju, kako brujanje vozila ne bi prepalo konje.

 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!