Održan je Okrugli stol u sklopu projekta „Uspostava regionalnog centra kompetentnosti Medicinske škole Bjelovar“

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U Regionalnom centru kompetentnosti Medicinske škole Bjelovar 25. travnja je održan Okrugli stol na temu Izazovi u obrazovanju dentalnih tehničara. Panelisti Okruglog stola bili su: Maja Filipovski – škola iz Sjeverne Makedonije, Ezrema Boškailo – škola iz Bosne i Hercegovine, Miljka Vicković – škola iz Srbije, Bojan Erjavec – škola iz Slovenije, Snježana Pašalić – škola iz Hrvatske, Darko Mehun – vlasnik dentalnog laboratorija iz Varaždina, Danijela Hajdinjak Prihić, dr. med. dent. – vlasnica Ladental d.o.o, Andreja Uroić Landekić – voditeljica Odjela za promocijju strukovnog obrazovanja iz Uprave za odgoj i obrazovanje Službe za strukovno obrazovanje i Nevenka Vranić – predstavnica Hrvatske komore dentalne medicine za razred dentalnih tehničara.

Nova dostignuća u dentalnoj medicini zahtijevaju razumijevanje tehnologije proizvodnje na višoj razini znanja kao i bolje vještine te digitalne kompetencije u suvremenoj izradi protetskih nadomjestaka.

Danijela Hajdinjak Prihić, dr. med. dent., ukazala je na važnost kvalitetno educiranog dentalnog tehničara kako bi se pacijentu omogućila vrhunska usluga u izradi protetskog nadomjestka koji zadovoljava kriterije suvremene tehnologije u estetskoj dentalnoj medicini i ortodonciji. Da bi poduzetnik bio konkurentan, treba težiti izvrsnosti i ugrađivati inovacije u svoj rad. Dentalni tehničar treba više razine znanja kako bi mogao napredovati u dentalnoj medicini.

Predstavnica Ministarstva znanosti i obrazovanja Andreja Uroić Landekić upoznala je prisutne s aktivnostima u provedbi izrade novih strukovnih kurikuluma koji će omogućiti bolju povezanost teoretskih sadržaja s radnim procesima kroz projektnu i istraživačku nastavu. Vertikala u obrazovanju omogućava izvrsnost i ona je potrebna za napredak struke.

Snježana Pašalić ukazuje na to da nova tehnologija zahtijeva veća znanja i vještine pa će tako i razvoj specijalističkog petog stupnja u struci, koji će se provoditi u RCK Bjelovar, doprinijeti izvrsnosti i stručnosti budućih dentalnih tehničara.

Podsjetimo da je svrha ovog projekta uspostaviti regionalni centar kompetentnosti koji će donijeti temeljne organizacijske akte i edukacijske programe koji će centar ustrojiti kao mjesto osuvremenjenih strukovnih programa za učenike, edukacije za nastavnike i mentore, te stručno osposobljavanje i usavršavanje kao cjeloživotno učenje za gospodarske subjekte, nezaposlene i ostale. Programi će nastati suradnjom s poslodavcima i stručnjacima, a rezultat će biti učenje temeljeno na radu, kvalitetna praktična nastava i vježbe, te time i kompetentna radna snaga.

Ukupna vrijednost Projekta iznosi 28.852.446,81 kuna/3.829.377,77 eura, od čega je sredstvima Europske unije sufinancirano 85%, odnosno, 24.524.579,78 kuna/3.254.971,10 eura. Razdoblje provedbe Projekta je od 18. veljače 2020. do 18. prosinca 2023. godine.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!