Završna konferencija EU projekata Bjelovarski robotički centar

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U IV. osnovnoj školi u Bjelovaru održana je završna konferencija EU projekta Bjelovarski robotički centar na kojoj su predstavljeni ostvareni rezultati projekta i provedene projektne aktivnosti. Nositelj projekta je Udruga informatičara Bjelovarsko – bilogorske županije, a partneri su IV. osnovna škola Bjelovar i Veleučilište u Bjelovaru. Ukupna vrijednost projekta je 288.721,65 €, financira se u 85% iznosu iz Europskog socijalnog fonda i 15% sredstvima Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske. Razdoblje provedbe projekta je od 29. lipnja 2021. do 29. lipnja 2023. (24 mjeseca).

Na konferenciji su sudjelovali pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti i obrazovanje Bjelovarsko – bilogorske županije gđa. Andrea Prugovečki Klepac, viša stručna suradnica u Odjelu za odgoj, obrazovanje i sport Grada Bjelovara gđa. Jadranka Matašin, prodekan za nastavu Veleučilišta u Bjelovaru gosp. Zoran Vrhovski, ravnatelj IV. osnovne škole Bjelovar gosp. Nikola Margetić, članovi projektnog tima projekta, voditelji projekta, ravnatelji škola, brojni učitelji, polaznici radionica, učenici i roditelji. Predsjednik Udruge gosp. Branko Raičković zahvalio se svima koji su svojim radom, trudom i zalaganjem doprinijeli kvalitetnoj provedbi projekta. Tajnica Udruge Marina Balen predstavila je sve provedene aktivnosti i ostvarene rezultate projekta. Na kraju završne konferencije dodijeljene su prigodne zahvalnice i diplome učenicima za sudjelovanje na Ljetnoj školi robotike.

Udruga informatičara Bjelovarsko – bilogorske županije kontinuirano djeluje i aktivno radi s djecom i mladima u području informatike, robotike i ekologije. Ostvarili smo brojne uspjehe u radu s djecom i sudjelovali na nizu lokalnih i državnih natjecanja. Kroz projekt Bjelovarski robotički centar održana su brojna predavanja i radionice s ciljem povećanja kapaciteta članova Udruge. Ukupno je održano šest predavanja za širu javnost s aktualnim temama: Umjetna inteligencija, Rad s darovitom djecom, ChatGPT u obrazovanju, Internet of Things, Humanoidni roboti i Izazovi budućnosti. Održane su edukacije za članove projektnog tima na temu Mikrobit i kitronik, Arudino, Lego, 3D printanje, Humanoidni roboti i Programiranje dronova. Održano je ukupno 12 ljetnih škola robotike i 12 zimskih škola za učenike osnovnih škola, 4 radionice u dječjim vrtićima. Održali smo i 2 Robo dana na kojima smo predstavili napredak projekta i održali radionice s učenicima.

Članovi projektnog tima ukupno su održali 26 radionica u svim osnovnim škola BBŽ. Kroz projekt smo organizirali i brojna studijska putovanja na kojima smo vidjeli niz primjera dobre prakse koje ćemo upotrijebiti u radu i aktivnostima Udruge. Ostvarili smo odličnu suradnju s Fakultetom elektrotehnike i računarstva Zagreb, Fakultetom organizacije i informatike Varaždin i Veleučilištem u Bjelovaru. Bili smo u posjetu centrima izvrsnosti i prikupili brojna iskustva rada s darovitom djecom i mladima. Za članove Županijskog vijeća tehničke kulture organizirali smo 4 radionice na temu Arduino i treninge za članove Udruge na temu komunikacije i rada s darovitom djecom.

Kroz predavanja i radionice, članovi Udruge, ujedno učitelji informatike i tehničke kulture unaprijedili su svoja znanja koja će primjenjivati u radu s djecom kroz aktivnosti Udruge, ali i u svojim školama kroz redovitu nastavu i izvannastavne aktivnosti. Sve organizirane aktivnosti pohađalo je oko 2000 učenika i posebno smo ponosni što smo kroz projekt popularizirali STEM kod djece i mladih.
Sve projektne aktivnosti proveli smo s novom opremom koju smo nabavili u okviru projekta te smo opremili stalni postav Bjelovarskog robotičkog centra u IV. osnovnoj školi. Stalni postav čine interaktivni zasloni, dronovi, naočale za virtualnu stvarnost, prijenosna računala, tableti, mobilne stanice za punjenje, Lego, 3D skener, 3D pisač, Arduino setovi, dokument kamera, Microbitovi i kitronik, Arduino setovi i proširenja, dronovi za programiranje, humanoidni roboti Alpha mini, digitalni multimetri, lemilice, bežićni mikrofoni, humanoidni roboti Pepper i Nao i dr.

Projekt je u potpunosti izvršen i ostvareni su svi zacrtani ciljevi – jačanja kapaciteta organizacija civilnoga društva za provedbu programa u području popularizacije STEM-a; suradnje organizacija civilnoga društva i odgojno-obrazovnih i visoko-obrazovnih institucija u području popularizacije STEM-a te povećanje broj aktivnosti s ciljem popularizacije STEM-a u općoj populaciji, s naglaskom na djeci i mladima.

Sadržaj članka isključiva je odgovornost Udruge informatičara BBŽ


PODIJELI S PRIJATELJIMA!