‘Zapovijed pod lipom’ uskoro u Mikloušu. Evo detalja

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Zapovijed pod lipom jedna od prepoznatljivijih čazmanskih manifestacija.

Naime, običaj je to koji prikazuje dio života hrvatskoga sela u vrijeme kad nije bilo električne energije i telefona, poštara i ostalih danas dostupnih medija.

Taj običaj šireg hrvatskog sela lokaliziran je u Mikloušu poprimajući specifičnosti tog sela te se odvija po kazivanjima starijih suseljana. Osnovni redoslijed same Zapovijedi vrlo je jasan: odvija se nedjeljom, poslije mise i ručka, u radnoj odjeći, ne svečanoj kao za nedjeljnu misu, ali djevojke se mogu malo dotjerati jer se poslije Zapovijedi pleše i druži s ostalim mladim ljudima. Sama Zapovijed započinjala je tuljenjem o rog/trubu, u njoj su se čitali obavijesti, oglasi te se na kraju dijelila pošta. Danas u običaju Zapovijedi sudjeluje KUD Sloga Miklouš i gledatelji. Održava se nedjeljna podnevna ili popodnevna misa u 17 h, a odmah nakon mise se publika počinje polako skupljati ispred crkve, točnije ispod lipe te betonske pozornice sagrađene za samo izvođenje događaja početkom 80-ih godina. Sam događaj Zapovijedi započinje zvukom trube s pozornice, kojim trubač (član KUD-a) poziva ostale članove odnosno seljane da se okupe. (GMČ)

Ministarstvo kulture i medija, Uprava za zaštitu kulturne baštine, svojim Rješenjem od 6. listopada 2021. godine utvrdilo je da Običaj Zapovijedi pod lipom u Gornjem Mikloušu ima svojstvo nematerijalnog kulturnog dobra te je upisan u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske – Listu zaštićenih kulturnih dobara pod brojem Z – 7474.

Ove godine, 49. manifestacija Zapovijed pod lipom održava se od 8. do 10. rujna u Mikloušu.

Organizator je KUD „Sloga“ Miklouš u suradnji s Centrom za kulturu Čazma i Turističkom zajednicom grada Čazme.

Pokrovitelji ovog događaja su Ministarstvo kulture i medija, Hrvatski sabor kulture, Bjelovarsko-bilogorska županija i Grad Čazma.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!