Slavko Kolar u Čazmi okupio domaće stručnjake za književnost

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U Čazmi je 15. rujna bogatim programom obilježena 60. obljetnica smrti istaknutog hrvatskog književnika Slavka Kolara (1891. – 1963.).
U istoimenoj Gradskoj knjižnici u Čazmi održan je kolokvij o Slavku Kolaru, pod nazivom „Slavko Kolar i njegovo vrijeme“. Tom je prigodom petero izlagača predstavilo različite aspekte piščeva života i rada te njihovo nasljeđe. Domagoj Brozović govorio je o Kolaru u kontekstu dječje književnosti, Mario Kolar o inozemnoj recepciji njegova stvaralaštva, Slađan Lipovec o 11 godina satiričnog pripovijedanja u Čazmi na Kolarovu tragu, Jadranka Kruljac Sever o čazmanskim motivima u Kolarovu opusu te Božica Brkan o svojoj i Kolarovoj noveli i drami „Svoga tela gospodar“.
Predstavljena su i „Izabrana djela“ Slavka Kolara, objavljena u sklopu prestižne biblioteke „Stoljeća hrvatske književnosti“ Matice hrvatske. Knjigu su predstavili priređivač Mario Kolar i recenzentica Suzana Coha.
Program je završio predstavljanjem projekta „Novi Kolarovi junaci“, Osnovne škole „Slavko Kolar“ iz Kravarskog i zagrebačke Udruge „Pet plus“.
Programa je organizirala Gradska knjižnica Slavka Kolara Čazma, uz potporu Ministarstva kulture i medija RH i Grada Čazme. Uoči kolokvija, predstavnice Gradske knjižnice, Centra za kulturu i književnica Božica Brkan posjetile su Kolarov grob na Mirogoju i ondje odale počast književniku.

PODIJELI S PRIJATELJIMA!