U Daruvaru danas nastupa Vojni umjetnički ansambl Ondráš

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Zahvaljujući Ministarstvu obrane Republike Češke, Vojnom fondu solidarnosti Ministarstva obrane Republike Češke, Južnomoravskom regionu, Veleposlanstvu Republike Češke u Zagrebu, Savezu Čeha u Republici Hrvatskoj, saborskom zastupniku za Češku i Slovačku nacionalnu manjinu Vladimiru Bileku, a zatim i Gradu Daruvaru, Turističkoj zajednici Daruvar- Papuk te Pučkom otvorenom učilištu Daruvar u daruvarskoj kinodvorani “30. svibnja” će danas s početkom u 19 sati gostovati jedan od najreprezentativnijih folklornih sastava Češke republike Vojni umjetnički ansambl Ondráš.

Profesionalni je to umjetnički ansambl sa sjedištem u Brnu koji je osnovalo Ministarstvo obrane Republike Češke. Glazbom, pjesmom i plesom publici predstavlja stilizirani folklor najviše umjetničke vrijednosti. Ansambl se trenutno sastoji od orkestra narodnih instrumenata, plesne skupine i djevojačkog zbora. Osim što se bavi tradicionalnom folklornom baštinom, Ondráš u svoj umjetnički izričaj uključuje i druge glazbeno- plesne žanrove te stvara originalne autorske programe. U predvorju kinodvorane posjetitelji će moći vidjeti i malu izložbu dijelova ženskih nošnji (kapice, poculice, tiare) i fotografije cijelih ženskih nošnji raznih regija.

Program “Šetnja regijama” (Z kraje do kraje) je dinamičan mozaik plesnih i glazbenih brojeva koji predstavljaju narodnu kulturu različitih etnografskih regija ne samo Češke i Moravske, već i susjedne Slovačke i drugih područja Karpatskog luka. Ova veza je jedinstvena i nudi nesvakidašnji umjetnički doživljaj.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!