U Daruvaru je zaživio Veteranski centar, otvaraju se radna mjesta i privlače sve više turista

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Sredinom studenog ove godine u Daruvaru je otvoren Veteranski centar. Iako pod nadležnosti Ministarstva branitelja, kapitalni je to projekt za čitav grad zahvaljujući kojem je otvoreno pedesetak novih radnih mjesta. Radi se o najnovijem i najvećem od četiri veteranska centra u Hrvatskoj s kapacitetom od 105 soba u koje može primiti 200 korisnika od kojih je pet prilagođeno za osobe sa stopostotnim invaliditetom. Projekt izgradnje i opremanja daruvarskog Veteranskog centra težak je gotovo 14 milijuna eura, a 85 % projekta sufinancirano je iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Centar za svoje korisnike na jednom mjestu provodi aktivnosti koje obuhvaćaju rehabilitacijske, sportske, rekreacijske, kulturne i društvene aktivnosti.

No, nije to jedini način kako u Daruvaru pokušavaju otvoriti radna mjesta. Početkom 2023. na zapadnom ulasku u grad otvoren je veliki trgovački centar kojim je stvoreno stotinjak radnih mjesta – Jednu običnu livadu pretvorili smo u jedno prekrasno mjesto gdje se može obaviti trgovina i to ne samo za Daruvarčanke i Daruvarčane, već i za sve mještane susjednih općina i susjednih gradova – poručuje gradonačelnik Damir Lneniček koji ističe kako je bitno da i drugi gospodarski subjekti poput pivovare ili tvornice za preradu ribe, zapošljavaju nove djelatnike.

Novac se u Daruvaru povlači i kroz europske projekte. U šest godina koliko djeluje Razvojna agencija Daruvar, u suradnji s Gradom, poduzetnicima, obrtnicima i OPG-ima povučeno je preko 100 milijuna kuna kroz razne projekte. Valja istaknuti kako Daruvar planira ulagati i u Planinarski dom Petrov vrh, ali je aktivan i u prekograničnim suradnjama.

Daruvarske toplice su ustanova pod županijskom nadležnosti ali i ove su godine brojne turiste dovele upravo u Daruvar. Okitile su se i dvjema nagradama, jednom nacionalnom i jednom regionalnom za svoj rad. Još uvijek čekaju rezultate natječaja u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, a ako bi ostvarili novce kroz NPOO, ušli bi u investiciju od 17 milijuna eura s PDV-om za obnovu i izgradnju novih smještajnih kapaciteta. No, uz njih kao lidere zdravstvenog turizma Daruvara, u gradu se nalaze i dvije privatne poliklinike, kao i nekoliko dentalnih ordinacija, pa je Daruvar sve popularnija zdravstvena i turistička destinacija.

Povrh svega toga, grad olakšava život svojim stanovnicima. Nekoliko puta godišnje grad dodjeljuje roditeljima novorođene djece novčane darove. Grad je ove godine potpisao ugovore s 15 novih stipendista, pet studenata i deset učenika. Na godišnjoj razini, za sveukupno 46 stipendista izdvaja 53 tisuće eura. Ove godine 22 mlade obitelji ostvarile su pravo na dodjelu bespovratnih sredstava za poticanje stambenog zbrinjavanja, a za one najstarije i ove su godine isplaćene božićnice.

U gradu se trude maksimalno stvoriti dojam grada idealnog za život, pa tako sa županijom surađuju na obnovi zdravstvenih ustanova poput Dječjeg dispanzera, zgrade Školske medicine i Doma zdravlja. U planu je i obnova Državne cesta DC5, prometne žile kucavice Daruvara. Hrvatske ceste pokrenule su javnu nabavu za izvođača radova na poslu procijenjene vrijednosti od 565 tisuća eura bez PDV-a, a rezultati bi mogli biti poznati već u veljači iduće godine. Također, Konjički klub „Hrvatski Sokol“ s Gradom Daruvarom započeo je projekt izgradnje Konjičkog centra na Hipodromu, koji će biti još jedan dodatak turističkoj ponudi destinacije. Prva faza procijenjena je na 55 tisuća eura i trebala bi biti gotova do kraja ove godine, a cijeli projekt trebao bi biti završen za dvije godine.

Povrh svega toga, zaboraviti se ne smije ni turistička ponuda koja već dugi niz godina, ne samo zbog zdravstvenog turizma, već i zbog manifestacija poput Vinodara, Rockabilly festivala i projekta 6-i elementi, pretvara Daruvar u nezaobilaznu turističku destinaciju.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!