Ministarstvo hrvatskih branitelja posvećeno očuvanju dostojanstva branitelja

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U vijećnici smještenoj unutar kompleksa Janković u Pakracu, 5. travnja održana je javna tribina pod nazivom “Programi i projekti Ministarstva hrvatskih branitelja vezani za hrvatske branitelje i stradalnike Domovinskog rata te članove njihovih obitelji”. Ova tribina je organizirana u suradnji Ministarstva hrvatskih branitelja i Grada Pakraca te je predstavila novi Zakon o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, pružajući detaljna tumačenja vezana za primjenu ovog zakonodavnog akta.

Tijekom tribine, naglasak je bio na različitim aspektima podrške i brige o hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata, kao i članovima njihovih obitelji. O značaju zdravstvenih programa, prevenciji zdravstvenih problema, sistematskim pregledima, te aktivnostima usmjerenima na zaštitu zdravlja i kvalitete života hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata govorili su Miroslav Bagarić, voditelj Odsjeka za hrvatske branitelje Požeško-slavonske županije i Ivana Feltrin, djelatnica Centra za psihosocijalnu pomoć Ministarstva hrvatskih branitelja u Domu hrvatskih branitelja u Pakracu.

Izgradnja spomenika palim braniteljima

Pored toga, posebna pažnja posvećena je programima rehabilitacije, pravnoj, socijalnoj i psihološkoj pomoći, te mogućnostima obrazovanja i zapošljavanja. Sudionici tribine su imali priliku detaljnije saznati sve o korištenju javnih ustanova Veteranskih centara Ministarstva hrvatskih branitelja u Daruvaru, Petrinji, Sinju i Šibeniku, kao i Smještajno-rehabilitacijskoj ustanovi Doma hrvatskih veterana u Lipiku.

Na javnoj tribini su sudjelovali i uvaženi uzvanici među kojima je bio Marin Piletić, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Antonija Jozić, požeško-slavonska županica, Vinko Kasana, gradonačelnik Lipika i predsjednik Skupštine PSŽ, kao i Anamarija Blažević, gradonačelnica Pakraca, a ujedno i suorganizatorica ovoga skupa. Sve njih uvodno je pozdravio predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Pakrac-Lipik Miroslav Vacek, zahvalivši im što su svojim dolaskom pokazali interes za ovu važnu tematiku.

Gradonačelnica Pakraca, Anamarija Blažević, izrazila je zahvalnost Ministarstvu hrvatskih branitelja i resornom ministru Tomi Medvedu za svu dosadašnju podršku Pakracu. Ona je istaknula doprinos Ministarstva u izgradnji spomenika poginulim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata na središnjem pakračkom trgu, ali i na postavljanju dizala u zgradi Gradske uprave te osnivanju ispostave Ureda za hrvatske branitelje Požeško-slavonske županije u Pakracu. Nadalje, naglasila je planove za izgradnju Centra za hrvatske branitelje u prostorijama nekadašnje psihijatrije, Pakračanima poznate kao Žuta kuća, za što postoje svi zakonski uvjeti. O tome je govorio i sam ministar Medved tijekom svečane sjednice povodom Dana Grada Pakraca.

Govoreći pred okupljenim hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji, požeško-slavonska županica Antonija Jozić istaknula je čast što se nalazi pred onima koji su prije 33 godine pokazali hrabrost i odvažnost te stali na branik Domovine, ostvarivši tako tisućljetni san hrvatskog naroda o slobodnoj, samostalnoj i suverenoj Republici Hrvatskoj.

„Neki od nas u to vrijeme smo bili djeca, ali dobro se sjećamo tih ponosnih dana. Često kao narod nismo svjesni da živimo nešto što su tolike generacije prije nas sanjale, stoga ponekad olako shvaćamo tu našu Hrvatsku“, istaknula je županica Jozić.

“Današnja Hrvatska predstavlja ostvarenje dugogodišnjih snova naših predaka – slobodna, europska, integrirana i napredna zemlja”, istaknuo je Marin Piletić, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, obraćajući se hrvatskim braniteljima s područja Lipika i Pakraca. On je pohvalio sva dosadašnja postignuća te istaknuo ministra Tomu Medveda kao primjer čovjeka koji svojim životom utjelovljuje svoj rad.

“Kao bivši hrvatski branitelj, Tomo Medved je svjestan potreba svojih suboraca te kao član Vlade aktivno radi na očuvanju digniteta branitelja”, naglasio je Piletić.

Ova tribina je pružila mogućnost za raspravu i informiranje o pitanjima koja su od suštinskog značaja za hrvatske branitelje, stradalnike Domovinskog rata te članove njihovih obitelji. Njezina organizacija i sadržaj pokazuju predanost Ministarstva hrvatskih branitelja i lokalnih vlasti u pružanju podrške i brige za one koji su dali izuzetan doprinos u obrani i izgradnji Hrvatske.

Dodjela ugovora braniteljskim udrugama Grada Pakraca

U svečanoj atmosferi, a prije održavanja javne tribine, upriličena je dodjela ugovora braniteljskim udrugama s područja Pakrac, namijenjenih financiranju njihovih projekata u 2024. godini.

Ovi projekti, koje provode udruge branitelja i stradalnika iz Domovinskog rata, usmjereni su na promicanje vrijednosti Domovinskog rata, poboljšanje kvalitete života hrvatskih branitelja i stradalnika te HRVI iz tog perioda, kao i na aktivnosti koje obilježavaju važne obljetnice i datume za samostalnost i suverenitet Republike Hrvatske. Tu su i komemoracijske aktivnosti te jačanje kapaciteta samih udruga branitelja i stradalnika iz Domovinskog rata, uz pružanje institucionalne podrške.

Ukupna vrijednost dodijeljenih ugovora iznosi značajnih 15.590,00 eura, što jasno pokazuje ozbiljnost i predanost lokalnih vlasti u podršci braniteljskim udrugama. Ova sredstva omogućit će tim udrugama da nastave s provedbom svojih važnih inicijativa i projekata, što će im omogućiti da nastave s radom na očuvanju i promicanju vrijednosti za koje su se hrabro borili tijekom Domovinskog rata.

Ovaj tekst je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!