Tko je u prednosti 100 dana prije izbora?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Dvojica kandidata za župana Bjelovarsko – bilogorske županije, Damir Bajs i Marko Marušić, istaknuli su svoje kandidature i izbori mogu početi. Neki će reći da takva konstatacija nije korektna prema onima koji će se tek kandidirati i da na izborima, poglavito lokalnima, svatko ima šansu. Načelno, to je donekle i točno, međutim dvojica spomenutih kandidata sa sobom nose ono što ne nosi niti jedan koji će se nakon njih kandidirati i to je naprosto činjenica zbog koje zaslužuju posebnu pozornost.

Damir Bajs dosadašnji je višestruki župan, a na prošlim je izborima za župana pobijedio u prvom krugu. S druge strane Marko Marušić, premda debitant, iza sebe ima stranku koja i prije nego izađe na izbore ima preko 35 posto glasova, što druge stranke u županiji mogu samo sanjati. Ako tome dodamo da se jedini kandidat koji bi mogao pomrsiti račune Bajsu i HDZ-u, Dario Hrebak, sigurno neće kandidirati za župana, nema dvojbe da će Marušić i Bajs voditi međusobnu borbu daleko ispred svih ostalih kandidata. Upravo to dovodi nas do pitanja s kojim prednostima i nedostacima spomenuta dvojica kandidata ulaze u kampanju.

Ne treba čovjek biti posebno politički pismen kako bi zaključio da je trenutni župan Damir Bajs u golemoj prednosti. Njegov trenutno najveći adut, u odnosu na Marušića, je poznatost. Anketa koju je nedavno proveo portal Klikni.hr, a koju će u svojim predizbornim analizama sukcesivno objavljivati, pokazuje da je Damir Bajs najpoznatiji političar u Županiji i da ga poznaje 94 posto stanovnika županije s pravom glasa. Jedini koji mu donekle može konkurirati je Dario Hrebak sa 87 posto.

Međutim, biti poznat ne znači automatski imati i dobar imidž, odnosno dobar rejting. I Kolindu Grabar Kitarović su svi poznavali, pa je izgubila izbore od Zorana Milanovića koji je po prvim anketama zaostajao 20 posto. Ili primjerice Milan Bandić, najpoznatiji gradonačelnik Hrvatske s najgorim rejtingom među gradonačelnicima.

Druga velika prednost Damira Bajsa je političko iskustvo, bilo ono predizborno, upravljačko, medijsko… Marušić i tu jako zaostaje za protukandidatom. Doduše, njegovo 15-godišnje iskustvo u politici nije zanemarivo, međutim, neusporedivo je to s Bajsovim i morat će uložiti izniman trud i sve svoje znanje ukoliko u kampanji namjerava anulirati tu Bajsovu prednost. Bajs ima još dvije prednosti koje su izravno vezane uz njegovu sadašnju funkciju. Prva je da birači s njim znaju na čemu su, poznaju njegov politički profil, način komunikacije, znaju način na koji upravlja Županijom. Druga njegova prednost je da trenutnu funkciju župana, a to znači i novac i resurse i županijski protokol, neograničeno koristi u predizbornoj kampanji.

Kad tako promatramo, mogli bismo se pitati zašto se Marušić uopće kandidirao, bilo bi mu bolje da je bacio koplje u trnje i ne ulazio u ovu utakmicu. Međutim, i Marušić ima svoje adute kojima će pokušati nadoknaditi spomenute Bajsove prednosti. Njegova najveća prednost trenutno je njegova stranka. Ukoliko HDZ jedinstveno stane iza njega, Marušić bi ozbiljno mogao zaprijetiti Bajsu. S druge strane i on sam biračima mora ponuditi više no što su to činio njegov prethodnik prije četiri godine. Prije svega iskoristiti svoju energiju i entuzijazam i aktivno se predstavljati biračima kako bi što prije upoznali i njega i njegove politike. I sam Marušić izjavio je da su HDZ-ove ankete tijekom postupka odabira kandidata pokazale da birači preferiraju mlađeg kandidata, i to iz Bjelovara, kao središta županije. Međutim, ako je točno da mu je mladost prednost, vrijeme nije njegov saveznik. Do izbora je ostalo stotinjak dana što je iznimno kratak rok za stjecanje takozvane vidljivosti kojom se stječe politički identitet. S obzirom da vrijeme nije Marušićev saveznik, on u kampanju mora krenuti već sutra. No HDZ-ov kandidat u  odnosu na Damira Bajsa ima i neke prednosti.

Kao što poznatost ne mora ujedno značiti i dobar rejting, tako se političko iskustvo može pretvoriti u politički teret. Kada birači izražavaju sklonost mlađim kandidatima, oni to čine prije svega jer preferiraju kandidata neopterećenog repovima, mrljama u karijeri, povezanošću s raznim interesnim skupinama, trgovinom utjecajem i slično.

Kao što je adut aktualnog župana da novac i resurse i županijski protokol obilno koristi u predizbornoj kampanji, tako je adut Marušića da sve loše postupke, propuste, bezidejnosti, afere…  koristi protiv župana i Bajsovo „iskustvo“ pretvara u njegov politički teret. Iza Marušića nema afera i upravo je to, tvrde u županijskom HDZ-u, bio uvjet vrha stranke lokalnoj razini pri izboru kandidata.                                                                        Drugi veliki Marušićev adut, koji bi ga mogao snažno pogurati, na Marušićevu žalost, ne ovisi niti o njemu samom, niti o njegovoj stranci.  A taj adut zove se Dario Hrebak. Naime, prema već spomenutoj anketi Klikni.hr gradonačelnik Bjelovara uživa iznimnu popularnost među građanima Bjelovara, ali sve više i širom Bjelovarsko-bilogorske županije. Naime, kako sada stvari stoje, prema izjavama Darija Hrebaka, HSLS-ova lista za županijske izbore neće isticati svog kandidata za župana. U tom slučaju Hrebak bi mogao poduprijeti svog prijatelja iz djetinjstva. Takvim raspletom Marko Marušić mogao bi dalje no što se čini danas – dan prije nego bi njegovu kandidaturu trebala potvrditi Županijska organizacija HDZ-a.

Po svemu sudeći očekuje nas rijetko zanimljiva kampanja u kojoj sa nestrpljenjem očekujemo i kandidate ostalih stranaka, prije svega probuđenog i konsolidiranog SDP-a, netom lokalno utemeljenog Domovinskog pokreta i zahuktalog Možemo. (Sven Jakovac)

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!