Majmunska posla koja su medijima simpatična

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

„Besplatno piće svima kad Hrvatska primi gol“, pisalo je ispred jednog bečkog lokala tijekom Svjetskog prvenstva u nogometu. Vlasnik kafića, evidentni „prijatelj Hrvatske“ nije se baš naplaćao alkoholnih napitaka, svojom mržnjom i primitivizmom izazvao je zgražanje svih osim skupine četnika okupljenih oko svog bečkog vojvode.

Kod riječkih Tri majmuna, omiljeni koktel može dobiti samo osoba koja se izjasni na ulazu kako mrzi HDZ. Dakle, ulaz je dopušten samo majmunima s crvenim, žutim ili zelenim iskaznicama, a runda od gazde može se dobiti na račun kakve dobre masne šale na račun HDZ-a, Plenkovića ili nečeg drugoga što ta stranka zagovara.

Židovi i Romi nisu smjeli u nacističke kavane, crnci se u Americi nisu smjeli miješati s bijelcima, imali su svoja mjesta u autobusima, svoje WC-e, žene nisu imale pravo glasa… Diskriminacija, rasizam, mržnja i netrpeljivost prema svemu što je drukčije još su jučer stanovali u našem susjedstvu, ali i kod nas.

Ipak, riječki slučaj nije ništa od toga!? Kako je to moguće?

Posljednjih stotinjak godina Hrvate se uči samo jedno: u političkom smislu, pojednostavljeno, sve što je lijevo je dobro, napredno, pozitivno, pravedno…, sve što je desno je loše, nazadno, primitivno, lopovski… Nema nijansi, samo crno i bijelo, nema izuzetaka, jedni su svi pozitivci, drugi su svi negativci. Diskriminiranje ljevičara je zločin, a diskriminiranje desničara prihvatljivo ponašanje jer, negativom na negativce daje plus.

A i mediji imaju posebne kriterije. Dok četničkog vojvodu hrvatomrsca u bečkom egzilu istina nitko nije pitao da obrazloži svoju marketinšku dosjetku privlačenja što više gostiju, riječki vlasnik Tri majmuna neprekidno je prisutan objavama i objašnjenjima. Skočio mu je tlak pa može činiti što ga je volja, a za napadača na sve loše u Hrvatskoj koje utjelovljuje HDZ, uvijek će se naći minuta na televiziji, u novinama, na portalima.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!