Tko je pravi gospodar bjelovarskog SDP-a, a tko njegov trojanski konj

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Piše: Sven Jakovac

U petak navečer, kao što je Klikni.hr izvještavao, na Gradskom odboru SDP-a odvijala se drama kakva se u toj stranci do jučer nije mogla niti zamisliti.

Međutim, sve ovo što se te večeri događalo najavljivalo se već neko vrijeme i u političkim kuloarima. O čemu se zapravo radi?

Pod vodstvom novog predsjednika SDP-a Peđe Grbina i lokalni bjelovarski SDP pokušao se uoči izbora, po uzoru na nacionalni, konsolidirati, zbiti redove, predložiti kandidate za gradonačelnika i župana i izaći samostalno na izbore. Time bi pokazao da ima snage za iskorak s novim timom nakon teškog poraza na parlamentarnim izborima.

I sve je išlo u tom smjeru da svoju igru, suprotne interesima gradskog SDP-a, još jednom nije zaigrala Vanja Posavac. Suprotno većini članova gradskog SDP-a, ona je zastupala mišljenje da SDP ne bi trebao ići sa vlastitim kandidatom za gradonačelnika nego da SDP-ov kandidat treba bit Danijela Hajdinjak Prihić. Tako bi stranka koja prelazi 15 posto podržala kandidata stranke “Centar” koja ne prelazi niti dva posto. Nekad snažni SDP postao je vazalska stranka koja nije u stanju iznjedriti vlastitog kandidata. Zašto?

Ako želimo odgovoriti na to pitanje najprije moramo znati tko je Vanja Posavac?

Pojavila se u politici kao mlada nada, kandidatkinja SDP za gradonačelnicu Bjelovara na izborima 2009. Rezultat je bio poražavajući po nju. Uvjerljivo je izgubila od koalicije HDZ-HSS-HSLS. Do 2013. bila je u gradskoj oporbi. No, u međuvremenu, 2011. postaje saborskom zastupnicom Kukuriku koalicije i četiri godine provodi u Saboru, a da ju nitko nije niti primijetio.

Na lokalne izbore 2013. izlazi u koaliciji SDP-HSS-HSLS i doživljava još jedan poraz. Ali tada naglo mijenja stranu, napušta koaliciju s kojom je izašla na izbore, na iznenađenje svojih birača sklapa pakt sa svojim protukandidatom Korušecom i postaje predsjednica Gradskog Vijeća.

Tada počinju i prvi sukobi u stranci koji traju do danas. SDP se dijeli na dvije frakcije, onu koja brine o SDP-u i njegovom identitetu i ona koja brine o vlastitim osobnim sinekurama, a koju predvodi upravo Vanja Posavac.

Potvrđuju to i svi kasniji Vanjimi postupci.  I nakon izbora 2017. isti modus operandi kao i 2013. Vanja Posavac priklanja se pobjedniku i u političkoj trgovini na račun SDP-a stječe novu sinekuru pročelnice u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

Stranački kolege sve bi joj to možda i tolerirali da Vanja Posavac tada ne postaje talac interesa Damira Bajsa. Neće proći dugo, a Damir Bajs postat će pravi gazda gradskog SDP-a. Formula je jednostavna, Bajs u Županiji zadovoljava osobne interese Vanje Posavac, a ona kao predsjednica gradskog SDP-a provodi političku volju Damira Bajsa. Bajs odlučuje što će Posavac reći, kada i gdje.

Držati konce bjelovarskog SDP-a znači snažno utjecati i na županijski SDP.

Do dolaska novog vodstva, SDP-ovci su sve vrijeme to nijemo promatrali, a svatko tko se suprotstavio proglašen je protivnikom. Vrijeme prolazi a stranka tone sve dublje i dublje… Sve do sjednice u petak navečer kada je situacija kulminirala.

Novi pokušaj da bjelovarskom SDP-u nametne “nezavisnog” kandidata završio je erupcijom nezadovoljstva.  Vanja Posavac neprimjereno je prijetila pojedinim stranačkim oponentima, o čemi navodno postoji i snimka, ali gradski SDP je rekao NE.

To veliko NE, nije samo palac dolje Bajsovim žetončićima iz SDP-a, političkoj trgovini i pogodovanju osobnim interesima. To je zapravo prije svega velika politička pljuska stvarnom idejnom začetniku ove ideje Damiru Bajsu.

Nije tajna da je sve te uhljebe iz raznih stranaka, o kojima se prečesto šuti, Bajs obilato nagradio funkcijama i s njima sklopio pakt o dugogodišnjoj vjernosti neovisno iz kojih politički stranaka oni dolazili.

Bolji poznavatelji prilika znaju da i iza kampanje Danijele Hajdinjak Prihić stoje Bajsovi žetončići,  Marina Balen, ravnateljica škole Veliki Grđevac, te Alen Baščevan, ravnatelj županijske ustanove Suvenir Sirač.

SDP je prevelika stranka da bi dopustila Damiru Bajsu ili bilo kome drugome da ih drži na povodcu. Jedno je dijeliti neke programske stavove ili biti koalicijski partner, a drugo upravljati unutarnjim procesima u konkurentskoj stranci i to uoči izbora kada stranke biračima prezentiraju svoje politike.

Sada treba vidjeti kako će se stvari rasplesti. Hoće li SDP kao nacionalna stranka jasno poručiti Bajsu da se, ukoliko želi imati utjecaj na SDP, u njega i učlani ili će Bajs naći novog taoca kojem će ponuditi novu sinekuru i nastaviti upravljati  procesima u SDP-u. Hoće li novo vodstvo lokalnog SDP-a smoći snage Bajsu pokazati zube i poslati poruku da nisu na prodaju, da će imati svog kandidata, a time ujedno svim svojim uhljebama na županijskim plaćama jasno dati do znanja da je došao kraj privatnim sinekurama na račun SDP-a.

Ne treba biti veliki analitičar i zaključiti da je Vanja Posavac u politici provela

10 godina bez ikakvih rezultata za SDP, ali sjajnih rezultata za sebe osobno.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!