Nek’ se stranka zove kao ja

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Umro je Milan Bandić, zagrebački gradonačelnik i njegova zamjenica preuzela je vođenje grada, svi odjeli rade normalno, malo usporeno zbog šoka i naglog odlaska šefa, ali rade.

Umro je i Milan Bandić, osnivač i predsjednik stranke Bandić Milan 365. E tu je pitanje nastavka djelovanja malo drukčije. Može li, primjerice, Ivica Lovrić biti lider stranke koja se zove Bandić Milan? Može, ali kakva je to stranka koja nosi ime čovjeka koji je simbolizirao slogan: „moje ime, moj program, moja stranka“ bez te osobe? Istina, Bandić je pokušao sa strankom naziva Stijena, ali bio je daleko od izbornog praga na parlamentarnim izborima.

Bivša je SFRJ nakon smrti „najvećeg sina svih naroda i narodnosti“ imala slogan „i nakon Tita Tito“, ali se i ta nedvojbeno višestruko snažnija karizma od Bandića brzo istopila. Možemo zaključiti da se u sustavima koje postave i njima vladaju snažni lideri, njihovim odlaskom ti sustavi raspadaju.

Otkud uopće ideja da svoje ime staviš u ime stranke? Kad se radi o Hrvatskoj, ništa nije nemoguće i nenormalno pa tako i da se toliko voliš i misliš da te i drugi jako vole pa stranku nazoveš po sebi. Obično to čine osobe koje su istupile iz neke veće stranke jer za njihov ego nije bilo dovoljno prostora, nisu postali predsjednici, ministri ili su se jednostavno posvađali zbog žene, na primjer.

Tako osim Bandića, koji je otišao nakon poraza u SDP-u, isto je napravio i Ivan Pernar nakon napuštanja Živog zida, Miroslav Škoro nije uspio u HDZ-u pa je svome pokretu jedno vrijeme dodavao i svoje ime, a slično je postupio i Damir Bajs nakon razlaza s HSS-om.

Nakon neuspjeha s Mostom, PR stručnjak Ivica Relković napravio je projekt „Most 2“, odnosno Stranku s imenom i prezimenom, ali opet nije uspio. Skupiti toliko „imena i prezimena“ na jedno mjesto, a pozicija prvog pa drugog… nije unaprijed određena i eto ti opet problema. Puno velikih na okupu, ali tko je najveći?

U Hrvatskoj su uz 168 aktivnih, u Registru zabilježene još 182 političke stranke koje su prestale s radom. Mala zemlja za puno stranaka ili jednostavno, premalo stranaka za toliko povrijeđenih taština čija veličina nije dovoljno valorizirana.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!