Ljubavna pisma s predumišljajem

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Uoči vjerojatno posljednje sjednice bjelovarskog Gradskog vijeća prije izbora oglasila se Neovisna lista Damira Bajsa i dala potporu svim projektima gradonačelnika Hrebaka. Napisali su ljubavno pismo u kojem obećavaju da će podržati „dugoročno kreditno zaduženje za kapitalne projekte Grada i to: Terme Bjelovar, izgradnju nogometnog stadiona I. i II. faza, uređenje atletske staze, kupnju zemljišta za izgradnju VI. Osnovne škole te uređenje Poslovne zone Jug i drugo.“

Mi malo vremešniji novinari vjerojatno nikad nećemo doznati tko je ubio Kennedya, zašto u reklamama za pivo svi glumci moraju izgledati kao drogirani idioti te što se to dogodilo da iz županije u stari garnizon stižu tople poruke.

Ovaj treći misterij tim je složeniji jer, primjerice, medij blizak županu Bajsu žestoko je napao Hrebaka zbog prezaduživanja, a Bajs kao stranka sada kaže da je to OK. Bliska županova suradnica, zapravo zamjenica, napadne gradonačelnika zbog gradnje nogometnog stadiona, a župan kaže: Dario, to je OK.

Je li moguće da je Bajs u jednom trenutku naglo skrenuo sa zacrtanog puta u zavoju, a njegovi suradnici produžili ravno? Ili je možda dogovor da Hrebaka napadaju svi osim samog Bajsa?

Potpora oporbenih vijećnika Bajsove neovisne liste u Gradu nije presudna za ishod glasovanja. Hrebak ima stabilnu većinu i svi njegovi partneri suglasni su oko kapitalnih projekata. Istina, HDZ na izbore ide s kandidatom za gradonačelnika, a Bajs „prijatelju Dariju“ nije suprotstavio nikoga. Stoga se njegova „nepotrebna potpora“ oko projekata koji su već prošli može tumačiti kao pružena ruka za buduću suradnju: ako te izda HDZ, tu sam je sa svojim dečkima.

I dok gradski HDZ glavinja po bespućima sasvim izvjesne pobjede svog koalicijskog partnera, Bajs u unaprijed izgubljene utakmice ne želi. HDZ u Bjelovaru svjestan je da je Hrebak njihov partner ne samo na gradskoj razini, ali kako onda voditi kampanju kad zajedničke liste nema. Hrebakovi preferencijski glasovi na prošlim parlamentarnim izborima veliko su im upozorenje, ali pravog odgovora još nema.

Još je jedna Bajsova poruka iz „ljubavnog pisma“ snažna – zadužuj se Dario i nemoj da uzimanje dugoročnih kredita bude samo moj stil upravljanja, samo gradi, gradi… Kad će ga u kampanji pitati za (pre)zaduženost, uvijek može reći: pa pogledajte Bjelovar.

Kako se čini, možda ipak prije doznamo kako je smaknut Kennedy.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!