Kad se male ruke slože, sve se može ili ipak ne može

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Skupio sam najveću koaliciju stranaka u Hrvatskoj i pokazat ću kako mali, ako su udruženi, mogu pobijediti velike stranke kao što su HDZ, SDP i Domovinski pokret, ponavlja Damir Bajs, čelnik istoimene nezavisne liste na potpisivanju svakog sporazuma o potpori. Srbi bi rekli: tri loša pobijediše Miloša.

Manje dvorane već su pretijesne da se izvjese svi baneri strančica podupiratelja. A njih je već desetak tako da će zauzeti i pola glasačkog listića. Tu su tri umirovljeničke stranke: Hrvatska stranka umirovljenika, Stranka umirovljenika i Blok umirovljenici zajedno. Sve tri stranke zajedno imaju potporu 0,nešto ispitanika, a prema istraživanju upravo njihovog portala mirovina.hr, čak 70 posto starijih osoba glasove dijeli između HDZ-a i SDP-a. Tri stranke, nikakav rejting, ali i tri banera.

Tu su i nekad velike i važne stranke: Hrvatska seljačka stranka i Hrvatska narodna stranka koje su danas svedene na statističku pogrešku. Stari haesesovci nisu Beljaku oprostili paktiranje s SDP-om, a haenesovci su prekrižili svoje vodstvo nakon koaliranja s HDZ-om. Tu je još i Glas, stranka za koju znaju doista rijetki, a još rjeđi bi za njih glasovali. Kao što je svojevremeno napisao jedan kolega, imaju manje glasova nego članova familije s pravom glasa.

Danas „najvećoj hrvatskoj koaliciji“ pristupaju još dva „diva“ – Demokrati Miranda Mrsića i HSS-ov otpadak Hrvatska seljačka stranka braće Radić Stanka Grčića. Tih 0,0nešto posto mogli bi biti prevaga za pobjedu.

Male su stranke s razlogom male, a velike s razlogom velike. Nekad velike stranke danas su ništa, opet s razlogom, a neke male rastu, naravno ne slučajno već kao rezultat rada svog vodstva koji birači prepoznaju i honoriraju. Najbolji je dokaz tome projekt Možemo Tomislava Tomaševića, dok je simbol propadanja Živi zid kojem birači nisu oprostili svađu oko honorara za euro zastupnika.

Zašto je Bajs samo s malima, a ne i s velikima? Na prošlim je izborima imao potporu SDP-a, a sada je nema. Je li mogao napraviti kakav predizborni sporazum s HDZ-om ili Domovinskim pokretom? Prerano za takva pitanja? Da ipak pričekamo drugi krug.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!