Bajsov poučak kupovine birača tuđim novcem – tko za mene glasuje, od mene i dobije

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Ogledalce, ogledalce, reci mi tko je najljepši, najbolji, najpametniji i sve naj u Hrvatskoj i šire? Ti Damire, ti! Tako otprilike izgleda jutarnji ritual tijekom brijanja trenutačnog župana.

Kako bi moglo drukčije kad od svih s kojima dolazi u kontakt traži češkanje ili ništa od obećane fasade, ceste, kredita… S aureolom svetosti hoda županijom i svakoga kome je pomogao novcem građana ove županije podsjeća da je sada vrijeme da mu se vrati usluga. „Županija je platila kamatu umjesto tebe na kredit za sjetvu, sad ti zaokruži moje ime na listiću pa smo kvit“, logika je lidera koji se ushodao po županiji podsjećajući seljake, obrtnike… da je vrijeme da se dugovi vrate.

Uz mrkvu nosi i batinu jer, ako slučajno ne glasujete za mene, neće biti ni asfalta do vaših kleti, prokišnjavat će krovovi škola, ja vam neću dati vaš novac jer ste nezahvalni. Evo stvarnih primjera opisane kombinacije pogodovanja i ucjene:

Što znači vraćati usluge aktualnom županu možda najbolje ilustrira primjer općine Ivanska. Tamošnji načelnik Željko Mavrin, koji je prije četiri godine došao na čelo Općine kao član stranke Nezavisni seljaci Hrvatske, u svibnju prošle godine taj je stranački dres zamijenio onim Damir Bajs Nezavisne liste. To je vjerojatno jedan od razloga zbog kojih je općina Ivanska jedna od rijetkih u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji koju Damir Bajs često obilazi i sa čijim načelnikom redovito održava kolegije. U četiri oka. Tako je baš prošli tjedan Bajs obišao obnovljenu školu i školsku dvoranu, koju je prije toga, od početka prošle godine obilazio već četiri puta. Od početka ove godine dva puta je pak obišao obnovljenu prometnicu u ivanačkom naselju Samarica. S obzirom da se spomenuta prometnica obnavljala u nekoliko faza, sve obilaske teško je i nabrojati. Osim što na takvim skupovima na sav glas župana osobno hvali načelnik, isto moraju činiti i drugi – mještani čija cesta je asfaltirana ili pak ravnateljice na čelu obnovljenih škola. Do sada se o ustaljeno pravilo prije nekoliko godina ogriješila tek Valna Bastijančić, tadašnja ravnateljica OŠ Veliko Trojstvo.

-Na konferenciji za medije vezanoj uz dogradnju škole i izgradnju dječjeg vrtića ja sam zahvalila na trudu Općini Veliko Trojstvo i županijskoj Razvojnoj agenciji, koji su odradili sav posao vezan uz taj projekt. Nisam spomenula Županiju, odnosno župana jer nisam to ni smatrala potrebnim. Na to se župan Bajs silno uvrijedio te mi je, dovoljno glasno da to čuju svi predstavnici medija, naglasio da više nikada to smijem zaboraviti zahvaliti njemu i Županiji – prisjetila se Bastijančić Erjavec, koja je na ovim izborima kandidatkinja za zamjenicu potencijalnom novom županu Ivanu Beljanu (DHSS).

I dok je na županijskoj cesti u Samarici svako malo, na slične prometnice na području općine Velika Trnovitica, koje tek trebaju biti obnovljene, Bajs šalje zaposlenike Županijske uprave za ceste. I to ne tamošnjem načelniku, što bi bilo logično, s obzirom da su obnovu većine županijskih prometnica, otkako je Bajs na čelu Županije, sufinancirale upravo Općine. Zaposlenici ŽUC-a o obnovi na velikotrnovitičkom području su se konzultirali s tamošnjim kandidatom za načelnika Vlatkom Krajačićem, što nam je on sam potvrdio.

-Naše su prometnice u jako lošem stanju, godinama nisu održavane. Prije nekoliko dana ovdje su bili djelatnici Županijske uprave za ceste i dogovorili smo se da će se asfaltirati cesta u Novoj Ploščici, u dužini od 1100 metara – kazao nam je Krajačić, koji nam je dodatno pojasnio da aktualna općinska vlast o tome ne zna ništa te da će do asfaltiranja doći tek ako on postane načelnik.

Dakle, nije samo da traži protuuslugu kad nam vrati naš novac, nego i uvjetuje – dat ću vam vaše pare, ali tek kad vi izaberete mene i moje. Tada će doći i opet se slikati. (žb, stm)

Ilustracija Mladen Medak Gaga


PODIJELI S PRIJATELJIMA!