Hoće li se Bajs testirati ili u samoizolaciji provesti ostatak kampanje?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Županu Bjelovarsko-bilogorske županije Damiru Bajsu određena je mjera samoizolacije. Odmah po saznanju da je jedan od njegovih suradnika dobio pozitivan nalaz na koronavirus, župan Damir Bajs prekinuo je sve aktivnosti na terenu te će, pridržavajući se uputa i preporuka liječnika i epidemiologa, sve radne aktivnosti nastaviti obavljati od kuće. Župan se trenutačno osjeća dobro, nema nikakvih simptoma te se nada što skorijem povratku u svakodnevni radni ritam, kratko je priopćenje stiglo jutros iz njegova kabineta.

Bajs je u srijedu „došao u radni posjet Gradu Daruvaru, općini Sirač i Ribnjačarstvu Končanica, a njegova je zamjenica Bojana Hribljan obišla završetak radova na rekonstrukciji mosta preko potoka Željnjak u Siraču“. Na slikama koje je objavio jedan portal vidi se da nije nosio masku i da se družio s lokalnim koalicijskim partnerima. Popodne je trebao biti na sučeljavanju s protukandidatima na Alfa radiju, ali nije došao bez obrazloženja organizatorima, kolegama i javnosti.

Županova samoizolacija pada u nezgodno vrijeme, usred kampanje i otvara brojna pitanja. Ako je točno da je na covid pozitivna njegova bliska suradnica s kojom se vozi u automobilu, velika je vjerojatnost da bi i sam Bajs mogao biti zaražen. S druge pak strane, njegova druga suradnica navedena je kao kontakt covid pozitivne osobe, što joj je išlo na ruku jer je tako izbjegla pojavljivanje na sudu.

Nejasno je zašto se sam Bajs nije podvrgao testu i saznao je li negdje pokupio nesretni virus ili je negativan. Ta je informacija dragocjena u vrijeme kampanje i kandidati koji su se ponašali odgovorno prema biračima o svom su zdravstvenom stanju izvještavali javnost. Primjerice, premijer Plenković se testirao nakon kontakta s Đokovićem u Zadru, bio je negativan i nastavio je s kampanjom kako bi se mogao sučeliti s tadašnjim protukandidatom Bernardićem. I Dario Hrebak se podvrgnuo testu uoči važne saborske sjednice i tu je informaciju podijelio s javnosti.

Bajs bi zbog odgovornosti prema vlastitom zdravlju trebao na testiranje, a zbog odgovornosti prema javnosti, informaciju o nalazu trebao bi javno objaviti. Ako to ne učini, svojim političkim konkurentima daje materijala da ga optužuju za kukavičluk i bježanje od neugodnih pitanja o njegovoj vladavini. Također, ako se osjeća dobro, kao što tvrde iz njegova kabineta, niz je načina da sudjeluje u raspravama i bez fizičke nazočnosti. To mogu djeca u školi, zastupnici u Saboru, vijećnici u Bjelovaru pa bi mogao i on. I mi na portalu Klinkni.hr i Alfa radiju predvidjeli smo takvu mogućnost, ali nas je jednostavno ignorirao.

Protukandidati bez odgovora na pitanje o tome je li Bajs pozitivan ili negativan mogu sumnjati da u trenutku kampanje kad mu je krenulo loše želi izazvati empatiju kod birača kakvu obično dobiju bolesni ljudi i vratiti izgubljenu potporu.

Sve sumnje i upitnike može odagnati jedino Damir Bajs odlaskom na testiranje makar ga i sam platio kao što to svakoga dana čine brojni „obični“ građani.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!