Svi si pripisuju zasluge za Marušićevu izbornu pobjedu, ali samo brojevi govore punu istinu

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Na presici HDZ-a u ponedjeljak, vezanoj uz analizu konačnih rezultata izbora, jedan je novinara konstatirao kako je novi župan, Marko Marušić na izborima ujedinio sve struje HDZ-a.

I u pravu je, jer brojevi to jasno pokazuju.

U prvom krugu izbora za mjesta u županijskoj skupštini HDZ je osvojio 12.633 glasa. Istodobno Marko Marušić je kao kandidat HDZ-a i HSLS-a osvojio 16.074 glasova.

Već tada više nije bilo dvojbe da su Marušićevu kandidaturu dobro prihvatile sve struje HDZ-a, ali i jedan dio birača izvan te stranke.

To se još jasnije potvrdilo u drugom krugu izbora za župana, kada je Marušić osvojio 19.935 glasova što je 7.302 glasa više od HDZ-a. Marušić je tako u drugom krugu osvojio gotovo 60% više glasova nego njegova stranka, HDZ.

Svatko tko poznaje izborni postupak zna da u izboru župana posebnu ulogu imaju načelnici i gradonačelnici. Razlog tome je što se usporedo sa izborima za župana odvijaju i izbori za načelnike općina i gradonačelnike, pa isti oni glasači koji glasuju za određenu stranku, njezinog kandidata za načelnika ili gradonačelnika, glasuju i za župana koji je kandidat te stranke. Pojednostavljeno rečeno, načelnici i gradonačelnici, (osim samog kandidata i izbornog stožera), ključni su nositelji izbornih aktivnosti, pa samim tim i zaslužni za uspjeh, odnosno odgovorni za neuspjeh.

Nije tajna da se predsjednik županijske organizacije stranke, u ovom slučaju Miro Totgergeli u organizaciji kampanje i mobilizaciji birača oslanjao upravo na općinske i gradske razine, odnosno načelnike i gradonačelnike. Logično je da se kandidat za župana nada da će u određenom gradu ili općini osvojiti jednak broj glasova kao i njegov stranački kolega, kandidat za načelnika, odnosno gradonačelnika. Sukladno tome postavljaju i stranački ciljevi.

Vratimo se sada analizi rezultata izbora i tko je ispunio očekivanja a tko ne.

Nakon Marušićeve velike i premoćne pobjede, kako to obično biva, svi su se trudili naglasiti vlastite zasluge. Od onih gradonačelnika i načelnika u čijim su gradovima i općinama rezultati stvarno bili iznad očekivanja, do onih koji su podbacili, a potom svima oko sebe stali objašnjavati kako bi to bez njihovog angažmana bilo i puno gore, pa su zato i oni zaslužni za veliku pobjedu.

Međutim, brojevi su neumoljivi.

U prvom dijelu ove velike analize pozabavit ćemo se gradovima i općinama u kojima je Marušić ostvario najveću razliku u drugom krugu u odnosu na svog protukandidata.

Već letimičnim pogledom na rezultate i prosječni poznavatelj izbornog postupka može zaključiti da je Marušić najveću prednost nad Bajsom ostvario u pet gradova Bjelovarsko bilogorske županije.

Najveću prednost ostvario je u središtu županije, Bjelovaru. Radi se o 1.668 glasova prednosti. Drugu najveću razliku ostvario je u drugom po veličini gradu, Daruvaru, 992 glasa… i tu završava reciprocitet veličine grada i ostvarene prednosti. Naime, slijedeći grad po veličini je Garešnica, ali prema rang listi Marušićevih utvrda, na trećem mjestu se ne nalazi grad, nego općina Rovišće, u kojoj je razlika iznosila 777 glasova u korist Marušića. Rovišće je dakle Marušiću osiguralo veću prednost nego tri preostala grada, Garešnica, Čazma i Grubišno Polje, premda ima znatno manje stanovnika od tih gradova. Nakon Rovišća slijedi Grubišno Polje sa  561 glasom u korist Marušića, potom Garešnica sa 525 i na kraju Čazma sa 421 glasom razlike.

Temeljem ovih podataka, na prvi pogled mogli bismo zaključiti da su spomenuti gradovi i najveća hrvatska općina, Rovišće, najveće Marušićeve izborne utvrde. Međutim, to bi bilo pogrešno.

Točno je doduše da su spomenuta mjesta Marušiću donijela golemu razliku nad Bajsom, ali pogrešno bi bilo zaključiti da su ona ujedno i najveće Marušićeve utvrde.

Kako bismo saznali koje su stvarne Marušićeve utvrde, nužno je u korelaciju staviti ukupan broj birača u nekom mjestu i razliku koju je Marušić ostvario. Jer nije isto ostvariti razliku od 1668 glasova u Bjelovaru, koji ima 32.546 birača i 777 u Rovišću, koje ima 3.842 birača. Ali o tome više u drugom dijelu naše analize.

Nastavit će se:

Izbornog pobjednika odlučili su gradovi, a među top 6  Marušićevih utvrda nije niti jedan grad


PODIJELI S PRIJATELJIMA!