Izbornog pobjednika odlučili su gradovi, ali oni nisu među šest Marušićevih utvrda

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U prvom dijelu ove velike analize pozabavili smo se gradovima i općinama u kojima je Marušić ostvario najveću razliku u drugom krugu u odnosu na svog protukandidata.

Već letimičnim pogledom na rezultate moglo se zaključiti da je Marušić najveću prednost nad Bajsom ostvario u pet gradova Bjelovarsko bilogorske županije. U Bjelovaru 1.668 glasova prednosti, Daruvaru 992 glasa, Grubišnom Polju 561 glas, Garešnici 525 i na kraju Čazmi 421 glas. Izniman obol pobjedi dala je i općina Rovišću sa 777 glasova razlike.

Međutim, pogrešno bi bilo zaključiti da su ta mjesta ujedno i najveće utvrde novog župana. Kako bi saznali koje su stvarne Marušićeve utvrde, nužno je u korelaciju staviti ukupan broj birača u nekom mjestu i razliku koju je Marušić ostvario. Jer nije isto ostvariti razliku od 1.668 glasova u Bjelovaru, koji ima 32.546 birača i 777 u Rovišću, koje ima 3.842 birača.

Kada primijenimo te kriterije i pozabavimo se realnim, a ne apsolutnim brojevima, dolazimo do iznenađujućih spoznaja koje su lako mogle proći nezapaženo.

Točno je da su izbornog pobjednika odlučili gradovi, jer u njima je Marušić ostvario preko 4.000 glasova prednosti u odnosu na Bajsa, ali naša analiza pokazuje da među top 6  Marušićevih utvrda nije niti jedan grad.

Upravo suprotno, najvećom Marušićevom utvrdom pokazala se općina s najmanjim brojem birača u BBŽ, Zrinski Topolovac. U njemu je Marušić, na ukupno 638 birača te općine, ostvario 192 glasa prednosti nad Bajsom.  To je prednost od 30 posto u odnosu na ukupan broj birača. S tim indeksom Zrinski Topolovac pokazao se uvjerljivo najsnažnijom Marušićevom utvrdom na nedavnim izborima za župana. Još više u oči upada činjenica da je dosadašnja, ali i novoizabrana HDZ-ova načelnica Topolovca, Jasna Mikles Horvat „osigurala“ Marušiću više glasova u drugom krugu nego sebi samoj u izborima za načelnicu, što je apsolutni presedan zbog kojeg bi se mogli posramiti brojni HDZ-ovi načelnici i gradonačelnici. Ona je u svojoj općini osvojila 267 glasova, što joj je bilo dovoljno za pobjedu u prvom krugu, a Marušić je u drugom krugu tamo osvojio 309 glasova.

Niti u jednoj drugoj općini ili gradu, niti jedan načelnik ili gradonačelnik nije povukao za župana više nego za samoga sebe.

Drugo na rang listi Marušićevih utvrda je već spominjano Rovišće. U toj je općini Slavko Prišćan, stari – novi načelnik, Marušiću osigurao 777 glasova prednosti u odnosu na Bajsa.  To je prednost od preko 20 posto u odnosu na ukupan broj birača. Gotovo isti indeks ima i općina Sirač, u kojoj je novi DHSS-ov načelnik Igor Supan ozbiljno potegao za Marušića i osigurao mu 359 glasova prednosti na ukupno 1.823 birača. Četvrta na rang listi je Velika Trnovitica i dugogodišnji načelnik HZD-a Ivan Marković s indeksom 18.67. U top 5 našao se još jedan  DHSS-ovac, Boro Bašljan, načelnik Hercegovca s indeksom blizu 15.

Tamo je Marušić na 1.911 birača ostvario prednost od 281 glasa. Na šestom mjestu Marušićevih utvrda je općina Štefanje s novim načelnikom Silvestarom Štefovićem i indeksom 13.

Tek nakon ovih šest općina slijedi prvi grad, Grubišno Polje s indeksom 11. Tamo je Marušić ostvario prednost od 561 glas na 5.060 birača. Samo za ilustraciju, Daruvar ima indeks 10, Čazma 6.6, Garešnica 6, a Bjelovar, u kojem je Marušić, gledajući u apsolutnom iznosu ostvario najveću prednost od 1.668 glasova, nalazi se tek na jedanaestom mjestu s indeksom 5, što znači da razlika koju je Marušić ostvario u odnosu prema Bajsu iznosi 5 posto ukupnog biračkog tijela.

Nasuprot Marušićevim utvrdama u kojima su HDZ-ovi načelnici i gradonačelnici dobro povukli i za svog kolegu župana, ima i općina koje su potpuno podbacile ili čak igrale i za drugu stranu.

O tome više u trećem dijelu naše analize.

Tko je HDZ-ov trojanski konj? Smješkao se Plenkoviću za stolom, a odigrao za Bajsa


PODIJELI S PRIJATELJIMA!