Tko je HDZ-ov trojanski konj? Smješkao se Plenkoviću za stolom, a odigrao za Bajsa

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U prva dva dijela naše velike analize izbornih rezultata došli smo do zaključka da su izbori odlučeni u pet velikih gradova Bjelovarsko bilogorske županije u kojima je novi župan Marko Marušić ostvario oko 4.000 glasova prednosti u odnosu na protukandidata Damira Bajsa. Pri tome je najveću razliku ostvario u dva najveća grada, Bjelovaru i Daruvaru, preko 2.500 glasova.

S druge strane, naša analiza je pokazala kako bi bilo pogrešno zaključiti kako su ti gradovi, zbog navedene razlike u broju glasova u korist Marušiće, njegove političke utvrde. Naime, to je tako samo nominalno. Realno gledano, Marušićeve glavne utvrde su Zrinski Topolovac, Rovišće, Sirač, Velika Trnovitica, Hercegovac i Štefanje. Naime, kada ostvarenu razliku glasova u odnosu na protukandidata, stavimo u korelaciju s brojem stanovnika u tim mjestima, tek tada dobivamo realnu sliku.

No, uz utvrde, nominalne i realne, postojale su i općine u kojima su rezultati bili daleko ispod očekivanih, ali i realnih. Logično je da su iz izbornog stožera Marka Marušića očekivali kako će u svim općinama u kojima pobjedi HDZ i/ili budu izabrani njegovi načelnici, pobijediti i HDZ-ov kandidat za župana Marko Marušić. Računalo se da će, ako neki HDZ-ov kandidat već neće osigurati Marušiću sve glasove koje će sam osvojiti kao načelnik, onda barem da kandidatu za župana iz vlastite stranke osigurati prednost u odnosu na protukandidata Bajsa.

Tako je i bilo u velikoj većini općina. U Zrinskom Topolovcu, kao što smo već pisali, Jasna Mikles Horvat „osigurala“ je Marušiću više glasova u drugom krugu nego sebi samoj u izborima za načelnicu, što je apsolutni presedan zbog kojeg bi se mogli posramiti brojni HDZ-ovi načelnici i gradonačelnici. Ona je u svojoj općini osvojila 267 glasova, što joj je bilo dovoljno za pobjedu u prvom krugu, a Marušić je u drugom krugu tamo osvojio 309 glasova.

I u svim drugim općinama u kojima su pobijedili HDZ-ovi, HSLS-ovi i HDSS-ovi načelnici, Marušić je osvojio više glasova od svog protukandidata, osim u jednoj – Bereku. Tamo je Marušić unatoč premoćnoj pobjedi HDZ-ovog kandidata Mate Tonkovića doživio potop. Rezultati dovoljno govore sami za sebe. Dok je Tonković od ukupno mogućih 1.055 glasova osvojio 454 glasa, Marušić je osvojio samo 179 glasova. Usred te ‘HDZ-ove utvrde’, bolji od Marušića bio je i Damir Bajs i to sa 233 glasa.

Već u noći izborne pobjede pojavili su se komentari kako je Tonković od samog početka bio trojanski konj, kako je igrao za Bajsa, jer su njih dvojica u nekim rodbinskim vezama. Jedan od lokalnih čelnika HDZ-a bio je posebno začuđen činjenicom da je isti taj Tonković, nekoliko dana prije izbora sjedio u probranom društvu u kojem je bio i sam predsjednik stranke, Andrej Plenković, smješkao mu se u lice, a onda, umjesto za HDZ-ovog kandidata, odigrao za protukandidata, Damira Bajsa.

Drugi su pak tvrdili da se od dvoličnog Tonkovića drugo nije moglo niti očekivati jer je od samog početka igrao dvostruku igru. Jedno je, kažu, surađivati sa županom na projektima od interesa općine, a drugo biti nečija krtica i igrati kontra HDZ-a.

Bajs je, tvrde, toliko uvjerio Tonkovića da je nepobjediv da je i sam Tonković vjerovao da Marušić nema šanse i sad nas baš zanima kako će se Tonković ponašati prema Marušiću, hoće li mu se barem ispričati ili će se praviti nevin, kao i do sada.

I u Đulovcu je HDZ podbacio, ali tamo je situacija nešto drukčija od Bereka. Dotadašnji načelnik općine Drago Hodak (HDZ) nije se više kandidirao, pa se HDZ podijelio. To je iskoristio Damir Bajs i nezadovoljnom Anđelku Koliću ponudio kandidaturu, što je ovaj prihvatio i na kraju pobijedio za 223 glasa, a Bajsu osigurao prednost od 103 glasa u toj donedavnoj utvrdi HDZ-a sa 2.490 birača.

Zlobnici iz HDZ-a će reći da su i Tonković i Kolić ostvarili pirovu pobjedu, jer je na kraju Marušić, u kojega nisu vjerovali i kojemu su okrenuli leđa, postao župan, ali da prebjezi drugo nisu niti zaslužili.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!