Koji to grad slavi ‘komunističkog terorista’ i ustaškog ministra

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Zašto je već treći put oštećena spomen ploča bjelovarskom komunistu židovskog porijekla Gustavu Perlu Bendi?

Ovdašnji predstavnici skupina koje se pozivaju na antifašizam uspjele su uz financijsku pomoć grada prije dvije godine vratiti spomen-ploču tom sportašu, skojevcu i osnivaču Bjelovarskog partizanskog odreda nakon što je original razbijen devedesetih. Ploča se ubrzo opet našla na meti vandala, ali je dvojicu počinitelja između 35 i 39 godina, „otprije poznatih policiji“, sila pravde brzo pronašla i privela. Sud je naplatio i štetu pa je napravljena nova ploča.

E sad je i na tu najnoviju netko bacio, vjerojatno flašu s crnim vinom koja se razbila i „pofarbala“ žbuku i spomenik. Počinitelj(i) se traži.

Gustav Perl Benda bio je iz bogate židovske obitelji koja je imala tvornicu čarapa s 80 zaposlenih, školovao se u Velikoj Britaniji, a u Bjelovar je došao iz Švicarske i odmah započeo borbu protiv ustaša i nacista. S partijskim drugom odlučio je već u listopadu 1941. likvidirati ustaškog ministra Milu Budaka u Koprivnici, ali su atentatori brzo otkriveni, jedan je ranjen i kasnije strijeljan, a Benda si je zadnjim metkom u pištolju nakon borbe s ustašama oduzeo život.

Što to smeta vandale na spomen ploči? Tekst s originala iz 1954. ‘Poginuo je junačkom smrću bacajući bombe na ustaške krvnike’ ili nešto drugo?

U tolerantnom i transparentnom Bjelovaru misle da mjesta ima i za spomenik Gustavu Perl Bendi, ali i za Ulicu Julija Makanca, bivšeg ravnatelja gimnazije i gradonačelnika iz 1941., stožernog pobočnika u Ustaškom stožeru Bilogora. Od 1942. bio je pročelnik za duhovni odgoj u Ustaškoj mladeži. U ožujku 1943. imenovan je izvanrednim profesorom filozofije, a u jesen ’43. postaje ministar nastave. Strijeljan je 1945. nakon što je vraćen iz Austrije partizanima.

Radikalna ljevica već je prosvjedovala zbog ulice nazvane po ustaškom ministru, a radikalna desnica neprekidno ratuje sa spomen pločom. Za bjelovarske ustaše i partizane mrtve već 80 godina mira još dugo neće biti.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!