Zašto je tako teško izabrati zdravlje i normalan život

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Cijepiti se ili ne cijepiti, to je pitanje. Stručnjaci su nikad jasniji: epidemije ćemo se riješiti na dva načina – cijepljenjem ili preboljenjem. Liječnici preporučuju cijepljenje. Cjepiva su učinkovita, preveniraju teške oblike bolesti, a i pokazuju mali broj neželjenih nuspojava.

I tu bi trebala biti točka, ali kako je to kod ljudi, a valjda posebno kod Hrvata, umjesto točke tu se stavlja zarez. Cijepljenje je dobrovoljno i nitko ne može natjerati nikoga da čini nešto protiv svoje volje. To nitko ne dovodi u pitanje, ali kako smo došli do ovog stanja kakvo je danas.

Još jučer smo zabrinuto i nestrpljivo gledali u najbolje svjetske laboratorije i čekali da razviju cjepivo koje će svijet zaštiti od pandemije kojoj se nije video kraj. Dani su tekli sporo, presporo i napokon, prve doze počele su stizati i u našu zemlju. Prvi su na redu bili stariji, najugroženije skupine dok su svi ostali opet čekali. Skandal bi bio kad se netko cijepio “preko reda”. A danas? Spasonosnih doza koliko hoćeš, država je osigurala svakom građaninu da se može zaštiti, a u zavode za javno zdravstvo nikako da dođe barem svaki drugi građanin ove zemlje.

Država je iskeširala milijarde kako bismo preživjeli Covid krizu, situaciju s kojom se nikada nismo susreli. Danas od građana traži da joj to vrate ne u novcu, već postupkom koji će osigurati da četvrti val najesen dočekamo s visokim stupnjem procijepljenosti, da se možemo vratiti normalnom životu, da opet možemo raditi i zarađivati.

Ali neće tako ići, cjepivo je opasnije od virusa, čipiraju nas za duboku i plitku državu, zašto bi pohlepni farmaceuti zarađivali na nama jadnicima, sve je to dio sotonske velesvjetske zavjere… Antivakseri proširili su strah među ljude, mnogi od njih s diplomama. Možda pet ljudi u Hrvatskoj zna sve o sastavu, proizvodnji, djelovanju cjepiva, ali milijuni sudjeluju u raspravi. Širi se strah, strah od nepoznatog pa mnogi počinju sumnjati uplašeni za sebe, svoje najbliže.

Posebno zabrinjava što se velik dio zdravstvenih radnika ne želi cijepiti, također i državni zaposlenici pa apeli iste te države hlape netom nakon što su izrečeni. Premijer je nebrojeno puta ponovio da se nikoga ne može prisiliti na cijepljene, da neće financijski stimulirati ljude da rade nešto što je njihova osobna, ali i opća korist. Što može Vlada? Zaposlenicima ustanova koji se ne žele cijepiti svaki drugi dan gurati štapiće u nos i testirati ih na njihov račun, uvjetovati potpore zaštitom, cijepljenima dopustiti slobodno kretanje i posjećivanje priredbi.

Neka naš prinos borbi za zdravlje budu činjenice, a iracionalnog straha se najlakše riješiti istinom. U Njemačkoj se ispitivalo 113 smrti povezanih sa cijepljenjem. Smrtni slučajevi „bili su vrlo teško bolesni pacijenti s mnogim kroničnim bolestima poput karcinoma, bolesti srca i arterioskleroznih promjena”, samo je jedan sumnjivi slučaj smrti od Covida muškarca koji je trebao biti zaštićen.

A u Hrvatskoj, do 14. lipnja 2021. potrošeno je 2.139.816 doza cjepiva protiv Covida-19, a HALMED je zaprimio ukupno 3962 prijave nuspojava cjepiva. U 23 posto slučajeva bilo je riječ o nuspojavama koje HALMED smatra ozbiljnima. HALMED nije zaprimio niti jednu prijavu sumnje na nuspojavu sa smrtnim ishodom za koju je utvrđena uzročno-posljedična povezanost s cijepljenjem.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!