Uzmi kredit, neka jamci vraćaju, a ako neće, oderi po njima

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Pretukao oba jamca jer mu nisu vraćali kredit, naslov je vijesti koju sam neki dan pročitao na nekom bosanskom portalu. Nakon malo smijeha, šala i pošalica, sličan naslov, samo bez nasilja, mogli smo staviti na izvješće sa Skupštine BBŽ.

Otplata kredita za novu zgradu bjelovarske bolnice bila je najzanimljivija točka i tema sjednice. Ne bez razloga, do kraja godine treba platiti sedam milijuna kuna rata za prvi kredit, a već sljedeće godine oko 15 milijuna.

Bivši župan otišao je sa sjednice uoči te točke pa je ostao samo ravnatelj OB Bjelovar Ali Alouch koji je odgovarao na pitanja vijećnika. On je, naime, potpisao dva kredita od gotovo 200 milijuna kuna koji sada kreću u otplatu.

Država za tzv. decentralizirane funkcije za zdravstvo BBŽ uplaćuje 14,5 milijuna, ali taj novac je za sve zdravstvene ustanove i ne smije se potrošiti samo na građevinske radove nove zgrade.

Izmotavajući se i skidajući odgovornost sa sebe, iako je potpisnik, ravnatelj je otkrio novi detalj, zapravo ime novog „jamca“. – Bili smo na sastanku kod premijera Plenkovića i on je obećao pomoći u okviru mogućnosti, rekao je Alouch i nakon toga uzeo nalivpero i trk u banku po pare za Radnikove radnike.

U prvih mjesec i pol dana rada novog župana Marušića, postojeći ravnatelji za čudne poteze i zaduženja krivili su bivšeg župana, a neki i dožupana Alića koji su ih „tjerali da potpisuju sve i svašta“. Da nisu potpisali, mogli su se pozdraviti sa svim direktorsko/ravnateljskim beneficijama.

Alouchevo pozivanje na premijera novi je moment u traženju alibija za zaduživanje iznad mogućnosti. Bitno je da dignemo lovu, da uoči izbora građanima pokažemo koliko smo u stanju kranova podići sve da bi biračima sutra bilo bolje i da nas zato honoriraju svojim glasovima. A za vraćanje novca nema problema, jamci su u samom državnom vrhu.

Marušić je još tijekom kampanje bio svjestan da županija sama ne može vratiti silan novac, a za novu opremu još nema nagovještaja kako će se nabaviti. Neprekidno je ponavljao da bez pomoći države to neće biti moguće, a bivša vlast, sadašnja oporba, licemjerno ga proziva zašto milijune već nije pribavio.

Vratimo se Bosancu s početka priče: uzmi kredit, neka jamci vraćaju, a ako neće ili ne mogu, oderi po njima riječima, a ako će trebati i batinom.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!