Bajs gubi utjecaj, oporba u potrazi za novim liderom

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Koalicijski partneri počeli su pokazivati zube vođi županijske oporbe Damiru Bajsu. Pritom se prošlog tjedna istaknula GLAS-ova Ines Šarić, koja je na Županijskoj skupštini s Bajsom i ekipom obrisala pod i izborila se na mjesto potpredsjednice županijskog Odbora za turizam. Ne’š funkcije, reći će mnogi. Ali, Šarić se Bajsu usprotivila, ne zbog funkcije, kako je i sama naglasila, nego iz principa. Nakon što su svojevoljno napustili službeni sastanak o formiranju županijskih odbora, uvrijeđeni jer nisu dobili mjesta koliko su poželjeli, Bajs i Preskočil naknadno su sazvali ‘kafanski sastanak’, kako ga je nazvala Šarić, te krenuli ubacivati svoje ljude po odborima. I ne bi tu bilo ništa sporno da nisu svojevoljno odlučili eliminirati neke od već predloženih članova odbora. Među ostalima, i Ines Šarić koja se, baš zato što je Bajs i Preskočil nisu ništa pitali, odlučila izboriti za svoje mjesto pod odborničkim suncem. I uspjela je. Na glasovanju u Skupštini, dobila je 19 glasova, a Bajsov kandidat Željko Pavleković samo 7. Dobila je Šarić i pljesak vijećnika, ponesenih činjenicom da se konačno netko, a da nije iz HDZ-a i DHSS-a, usprotivio Bajsu. Stoga su se mnogi odmah počeli nabacivati teorijom kako bi upravo Ines Šarić mogla postati nova opozicijska liderica, s obzirom da Bajs, po svemu sudeći, gubi moć na lokalnoj političkoj sceni. Ona se pak, kaže, ne vidi u toj ulozi.

-Naravno da ne. Stvar je samo u načinu razgovora i pristupa bivšeg župana svojim koalicijskim partnerima. Trebao bi razumjeti da više nije župan i da ne više može tako razgovarati s ljudima – kratko je Bajsov nastup prokomentirala Šarić.

Realno, pitanje je može li družba iz desetak stranaka s kojom je Bajs nastupio na izborima, a s kojom se svako malo u nekom kontekstu pojavljuju SDP i Domovinski pokret, iznjedriti lidera koji bi ih držao na okupu. Biti vođa tako raznolikog ‘čopora’ relativno je lako kad si na vlasti pa im svaki put kad se pokušaju odmetnuti i ugroziti tvoj položaj, baciš nešto s bogatog stola na čijem čelu sjediš. No, u opoziciji, nemaš ispred sebe bogat stol ni puno manevarskog prostora za kupovanje odanosti. Pokazalo se to upravo na primjeru formiranja županijskih odbora. Stoga ne čudi što Bajs u takvim okolnostima gubi utjecaj. A kad on, koji je godinama bio strah i trepet među svojim političkim partnerima, nije u stanju držati ekipu na okupu, teško je vjerovati da bi to moglo poći za rukom nekom drugom. Eventualno njegovoj desnoj ruci, Mariu Preskočilu, koji je posljednjih godina bio spreman saslušati i one za koje Bajs nije imao sluha. Iako to nikada nisu javno pokazali, upućeni kažu kako je Preskočil među rijetkim Bajsovim suradnicima koji su mu se usudili usprotiviti. Stoga, ako se Bajs na neko vrijeme odluči distancirati od događanja na lokalnoj političkoj sceni (bar dok u zaborav na padnu svi grijesi iz njegova mandata) i fokusirati se na Sabor, nije nemoguće da opoziciju na okupu nastavi održavati Preskočil.

Od ostalih viđenijih opozicijskih lica malo tko ima šanse za to. I same ‘vlakić-koalicije’ tu je Bojana Hribljan koja marljivo radi na vlastitoj Facebook promociji koja je uglavnom usmjerena na kritiziranje aktualne vlasti u državi, a od nedavno, dakako, i u županiji. Teško da njezine prozivke netko može ozbiljno doživjeti kad danas, malo više od mjesec dana nakon odlaska s vlasti, novu vlast proziva zbog određenih propusta. Primjerice, zbog kredita za bolnicu, podignutog u vrijeme dok je ona s Bajsom vedrila i oblačila županijom.

Ulogu opozicijskih liderica teško da će preuzeti Sandra Frčo i Dubravka Dragašević, prepoznatljiva lica SDP-a i DP-a, stranaka koje malo jesu, pa malo nisu s Bajsom. Frčo ima dosta problema unutar vlastite stranke, od rasula u bjelovarskoj organizaciji, do skorih unutarstranačkih izbora na kojima bi, šuška se sve glasnije, mogla u lov na čelno mjesto u županijskoj organizaciji. Dubravka Dragašević je politički kredibilitet izgubila neposredno nakon izbora kad je prvo podržala Bajsa u drugom izbornom krugu, a potom se, skupa s nacionalnom središnjicom DP-a, posula pepelom. Nakon toga gotovo i nije javno istupala.

Lideri ostalih, manjih opozicijskih stranaka koje su i formalno dio Bajsove koalicije, jedva da su poznati široj javnosti. Osim eventualno bivšeg dožupana Alića koji je najavio odlazak u mirovinu pa je teško zamisliti da ćemo i njega gledati kao nekog starog-novog lidera.

Kad se sve zbroji, ako se nastavi Bajsov pad, županijska oporba mogla bi iduće četiri godine biti obezglavljena. No, ne bi bilo pri put da svjedočimo takvoj situaciji, nešto slično gledali smo u prošlom mandatu i u bjelovarskom Gradskom vijeću. U svakom slučaju, to je dobro za vladajuće. No, pitanje koliko je dobro za demokraciju.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!