Kakva je budućnost stranke. Koga će sada podržati članovi i simpatizeri

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Što se dogodilo s Domovinskim pokretom u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji? Za jedne raskol, rasap, a za druge normalan proces „čišćenja stranke od osoba koje nisu zadovoljile svoje ambicije“.

Izlazak iz stranke jednog gradskog i jednog županijskog vijećnika, o čemu smo pisali jučer, prepolovio je snage DP-a u zastupničkim tijelima Grada i Županije. Otprilike, pad stranke u BBŽ jednak je padu rejtinga DP-a na državnoj razini jer Škorinim izlaskom potpora Domovincima manja je nevjerojatnih 40 posto.

Dr. Marin Deškin, koji je bio povjerenik za BBŽ nakon izglasavanja nepovjerenja Dubravki Dragašević, dao je ostavku na tu dužnost još 19. kolovoza. Dragašević se “proslavila” sajamskom koalicijom s Bajsom i SDP-om koji su poraženi na izborima.

Izlaskom osnivača Miroslava Škore i brojnim skandalima i međusobnim optuživanjima dijela koji ostaje i dijela koji odlazi, ekipa koja je preuzela stranku nije uspjela smiriti razočarenje članova i biračkog tijela.

Hrvati, poznati po sljedbeništvu svojih idola, ostali su bez „idejnog vođe“, postali su obezglavljeni. Stranka koja u kratko vrijeme postojanja nije uspjela stvoriti infrastukturu i unutarstranačku organizaciju, počela se osipati i ovi posljednji izlasci iz nje svakako nisu posljednji.

Deškin nam je u kratkom razgovoru rekao da nije imao velikih političkih ambicija i da mu je prioritet unaprjeđenje zdravstvenog sustava u Županiji koja je „tako blizu i tako daleko od Zagreba“. U DP se učlanio isključivo iz domoljubnih pobuda, a svoj doprinos vidi prije svega u poslu liječnika endokrinologa i unapređenju rada prije svega hitne službe koja često nepotrebno gubi vrijeme vozeći potrebite pacijente prvo u Bjelovar pa tek onda do Zagreba.

Da u DP-u ništa ne može proći bez povišenih tonova i međusobnog optuživanja najbolji su dokaz brojni komentari na tekst o izlasku Dražena Medveda iz stranke. Uz izraze potpore i razumijevanja, velik se broj članova obrušio na njega kao „kukavičko jaje“ u Pokretu. Medved im nije ostao dužan: „Očekujem još komentara sa lažnih profila. Recimo od Lidije Horvat i Marijane Radić. Reći ću samo da me nije briga što govore te kukavice koje se skrivaju iza njih jer upravo zbog njih i njima sličnim koji misle da je DP njihova privatna prčija ja i većina dužnosnika, vijećnika i članova iz ogranka i podružnica izlazi iz DP. Onima koji ostaju želim svu sreću i zdravlje jer će im toga itekako trebati“.

Izvor iz vrha DP-a u BBŽ uvjeravao nas je jučer kako se ništa dramatično nije dogodilo. Tvrdi da se stranka konsolidira, da je odlazak pojedinaca normalan proces za stranku koja bila široki pokret i da se mnoge ambicije nisu poklopile s rezultatima i profiliranjem stranke.

Činjenica je da su DP ispunili razočarani HDZ-ovci s desnog krila te stranke koji ne razumiju i ne podupiru Plenkovićev proeuropski HDZ desnog centra. Zamjeraju nedostatak domoljublja ili propagiraju tzv. suverenizam koji nitko ne zna do kraja objasniti što bi trebao biti u neovisnoj, demokratskoj Hrvatskoj.

Škoro nije uspio ni u okupljanju desnog bloka, neuspjehe je doživio i kao kandidat za predsjednika i gradonačelnika, dakle, odlazak nakon poraza i neznanja da jasno artikulira poziciju i ciljeve sebe i svoje stranke, logičan je i očekivan potez. Kao što nije znao objasniti svoju politiku, tako nije članstvu i simpatizerima objasnio zašto silazi s pozornice usred koncerta. Barem je u tome bio dosljedan.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!