Može li se Hrebaku dogoditi da tko visoko leti nisko padne

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Hoće li Dario Hrebak, bjelovarski gradonačelnik, dobiti sav planiran novac za gradnju svog „projekta nad svim projektima“?

Riječ je naravno o termama u Korenovu, investiciji vrijednoj više od 250 milijuna kuna koju treba platiti iz fonda EU. Tamo piše da je „dugoročni proračun EU-a i inicijativa Next Generation EU – privremeni instrument za poticanje oporavka – najveći paket poticaja ikad financiran u Europi. Za obnovu Europe nakon COVID-a 19 izdvojeno je 2,018 bilijuna EUR (u tekućim cijenama). Bit će to zelenija, digitalnija i otpornija Europa.“

Hrvatska koristi činjenicu da su cilj programa „poboljšani mehanizmi fleksibilnosti u dugoročnom proračunu koji će omogućit reagiranje u nepredviđenim situacijama. To znači da je proračun prilagođen ne samo situaciji u kojoj se nalazimo, nego i nesigurnoj budućnosti“.

Bjelovar i Hrebak nemaju problem s projektom koji je brušen do zadnjeg detalja, doslovce zna se gdje će biti koja utičnica u budućem centru, ali u nekim glavama državnih institucija živa je priča kako 390 milijuna kuna treba potrošiti na 30 korisnika i svakome dati nešto. Htjeli bi novac podijeliti diljem Hrvatske bez obzira tko što ima i na kojoj je razini projekt.

To bi za Bjelovar i lokalne terme bio nepodnošljiv udarac jer u Gradu smatraju kako je bolje dati nekom tko ima gotov projekt koji zadovoljava sve stroge kriterije EU, nego novac razbacati na deset neizvjesnih projekata.

Premijer Plenković za zadnjeg je posjeta Bjelovaru dao indirektnu potporu projektu, ali pitanje je kako će se postaviti ministrica Nataša Tramišak. Na nedavnoj proslavi Dan Grada Plenković je rekao da će “pomoći riješiti pitanje završetka Opće bolnice u Bjelovaru, projekte vezane za turizam, geotermalne izvore”. Ministrica Tramišak istoga je dana uručila ugovore za projekte vrijedne 11 milijuna kuna. “Politika regionalnog razvoja koja je naša najsnažnija politika će se demonstrirati i danas ovdje u Bjelovaru”, rekao je premijer.

I gdje je onda problem?

Samo u činjenici da u ministarstvu postoji ideja da se novac raspline u desetak projekata, a ne u ono što je pripremljeno i što je na stolu.

Bjelovarske terme u Korenovu ključan su projekt Hrebakove administracije i ako ne prođu bit će to udarac njemu i koaliciji s HDZ-om koju obnaša na gradskoj i županijskoj razini. Teško je za povjerovati da će izvršna državna vlast dopustiti da se nešto takvo dogodi pa makar ministrica mislila da mora pare rasuti raznim gradovima, općinama i općinicama.

Ako čak i Bjelovar ne dobije sav novac iz europskih fondova, punih 100 posto čemu se nada, s punim pravom može računati da će Terme biti pokrivene novcem iz EU u najvećoj mogućoj mjeri i omogućiti njihovu gradnju bez da ugroze gradski proračun.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!