Što kada se političari ‘zaigraju’ na društvenim mrežama?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Bjelovarsko-bilogorska politička javnost sa zanimanjem prati tzv. ‘Bajsgate’ – aferu u kojoj su se bivši župan Damir Bajs i njegova desna ruka Ivana Pirin našli na sudu jer ih se sumnjiči da su u predizbornoj kampanji 2017. ukrali identitet na Facebooku i s lažnih profila (s imenima stvarnih ljudi) blatili Bajsovog protukandidata, HDZ-ovog Miru Totgergelija. I dok će sud reći je li Bajs prešao ‘na tamnu stranu’ društvenih mreža, mi ćemo se prisjetiti nekih prijašnjih slučajeva jer nije on prvi, a vjerojatno ni posljednji koji je odlučio pokazati online kreativnost. Navodno. Najpoznatiji je vjerojatno HDZ-ov Tomislav Tolušić, bivši virovitičko-podravski župan, bivši ministar EU fondova i bivši ministar poljoprivrede koji je javnosti osim po sagi s nekretninama poznat po tome što mu je za ministrovanja na ambulanti u Novoj Bukovici podginuta ploča s posvetom, ali i po činjenici da ga je malo ponijelo na internetu.

-Bravo Kiro, bravo Jopa, bravo Tole! Bravo HDZ! Župane, svaka čast! Samo tako, ne obaziri se na ove jadnike. Bravo, župane moj. Župane, svaka čast što se po prvi puta u povijesti ove županije netko pokušava brinuti za budućnost, a ne samo za sebe. I ja sam zadovoljan s Tolušićem jer je stvarno osvježenje u ovoj učmaloj županiji i stvarno se trudi – salve su hvala koje su 2011. osvanule na portalu Virovitica.net.

Upravo je tako u maniri najžustrijeg obožavatelja župan Tomislav Tolušić hvalio župana Tomislava Tolušića. Naravno, ne pod svojim imenom već si je nadjenuo nadimak Roks. I sve bi vjerojatno ostalo na tome, Roks bi bio smatran jednim u nizu revnih stranačkih vojnika da se nije zanio, otišao korak dalje i nemilice blatio SDP-ovog sudskog građevinskog vještaka Božu Milivojevića nazvavšiga ‘sitnim lopovom, lopovom crvenim, pripadnikom bande crvene’. Milivojević je podnio tužbu, otkrilo se da je Roks upravo Tolušić koji je potom kažnjen s 5.585 kuna. To je bilo 2011., a noviji primjer stiže iz 2021. i Čakovca, a za njega je zaslužan SDP-ov saborski zastupnik i bivši čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač koji nije hvalio sam sebe već je lažnim aktivnostima pokušao izazvati sućut i otkriti tko ga kritizira. Uoči lokalnih izbora ga je zasmetala stranica stjepankotac.icu zbog koje je policiji zbog klevete prijavio nepoznatog počinitelja. Kako se to procesuira po privatnoj tužbi, Kovač je, barem ga za to sumnjiči USKOK, iskoristio svoj politički utjecaj da od policajca Maria Severa zatraži da otkrije tko stoji iza te stranice, te su potom Kovač, Sever i Damir Ledenčan lažirali SMS prijetnju Stjepanu Kovaču iz čijeg bi sadržaja proizlazilo da je počinitelj povezan sa spornom stranicom. Kovač je na presici rekao kako su on i njegova obitelj primili prijetnje smrću i natuknuo da se one mogu povezati s jednim od njegovih protukandidata. Dok je on nemilice jecao pred kamerama, stranački šef Peđa Grbin i europarlamentarka Biljana Borzan su ga tješili, ali ispalo je da ga tješiti treba nakon izbora. Na izborima je naime izgubio – ni navodne prijetnje ga nisu spasile, a uskoro je na vidjelo izašao i njegov kreativan i moralno upitan i kažnjiv pristup slobodi govora, naravno ako se navodi USKOK-a pokažu točnima.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!