Zaustavite Reuters, opet viču iz bjelovarske bolnice!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Dobit će po prstima, a možda i po novčaniku ili pak ozbiljnu opomenu pred otkaz svaki onaj kolega/kolegica liječnik tko nešto kaže medijima ili ih pusti u prostor bolnice, a da to nije odobrila v.d. ravnateljica Ivanka Fehir Radanović. Sažetak je to objave ravnateljstva OB Bjelovar koja je prije tjedan dana upućena svim odjelima, voditeljima i glavnim sestrama.
Statut bolnice i naputak Ministarstva zdravlja otprije šest godina predviđaju da samo ravnatelj može davati mišljenja, odgovarati na novinarske upite jer samo oni predstavljaju bolnicu i sve drugo je povreda radnog odnosa.
Što je točno zasmetalo v.d. ravnateljicu da šalje takvo upozorenje zaposlenicima? Je li to objava da bolnica nema novca pa ne može nabaviti reagense za covid kako bi testirala pacijente? Ili možda tekst o abortus turizmu u OB Bjelovar, gdje je najjeftinije napraviti pobačaj? Možda foto reportaža o novoj zgradi koja je pred tehničkim pregledom, a ravnateljica još nije objavila tko se i kada tamo seli i s kojom opremom?

Zaustavite Reuters!, viknuo je jedan kosovski komunistički lider u želji da se vijesti o nemirima u toj pokrajini ne šire svijetom. Nije mogao zaustaviti ništa, a teško će poći za rukom i svima drugima koji žele prikrivati činjenice i „zaustaviti povijest“.
Medijima je uvijek na prvom mjestu javni interes. U ovom slučaju je to interes pacijenata, ali i svih drugih građana koji puno plaćaju da bi imali zdravstveni sustav na koji mogu računati kad i ako im zatreba.
Na žalost, od kad je svijeta i vijeka, nositelji vlasti, od mjesnog odbora do Pantovčaka, ili u tvrtkama i ustanovama od sitnog pogona do kakve korporacije, uvijek su se dijelili na one koji služe i na one koji vladaju. Mali napoleoni znaju samo naređivati i nametati svoj autoritet koji proizlazi iz hijerarhije dok pametniji „vladari“ služe onima zbog kojih i postoje. U ovom bi slučaju „stado“ bili pacijenti koji plaćaju one koji ih trebaju liječiti.
Posao je medija objaviti sve provjerene informacije od javnog interesa, a osobama iz politike i ustanova financiranim iz proračuna zadaća je davati informacije o svom radu. Očekuje se odgovornost jednih i drugih, a ravnatelj bolnice posebno ovih dana ima puno važnijeg posla od pisanja priopćenja za novinare. I da, u sustavu koji funkcionira ne bi trebao saznavati za „neke podatke vezane uz stanje i rad u OB Bjelovar“ iz medija, već iz svoje kuće.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!