Ugasite ih! Ima ih 15, za plaće troše milijune, projekte nisu pripremili, a posao rade vanjski suradnici.

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Dobra plaća, ured na Korzu, nema konkurencije, radite za dobrobit zajednice u kojoj živite. Posao iz snova, zar ne? Upravo u takvim okolnostima radi 15-ak zaposlenika Javne ustanove Razvoje agencije BBŽ (JURA). Država im godišnje za plaće osigura oko 2,2 milijuna. Na njima je samo da pripremaju i provode projekte, koje iniciraju predstavnici pet gradova i 18 općina Županije.

Na prvi pogled, sudeći po posljednjem izvješću bivše ravnateljica ustanove Slobodanka Čalić i Snježana Bogović Bradvica, koja ju je nedavno zamijenila, JURA funkcionira besprijekorno.

Međutim, kada se čovjek malo bolje zadubi u te papire, shvati da je to jedna velika prevara.

Tako su i neki članovi novog Upravnog vijeća Agencije brzo shvatili da velik dio gore spomenutih projekata kojima se hvale – poput obnove škola i mjesnih domova, preko izgradnje novih vrtića, do projekata za umirovljenike – nisu odradili zaposlenici JURE, već su za te poslove angažirali vanjske tvrtke. Uz onih 2,2 milijuna kuna za plaće koje su dobili od države, još stotine tisuća kuna platili su intelektualne usluge. Znači li to da nitko od spomenutih 15-ak zaposlenika nije bio dovoljno kompetentan da vodi poslove obnove škola ili strateškog planiranja?

A za strateško planiranje osobno je odgovorna upravo sadašnja v.d. ravnateljica JURE Snježana Bogović Bradvica, koja je do dolaska na to mjesto bila šefica istoimenog Odjela. Zajedno s još četvero zaposlenih imala je zadatak napraviti Plan razvoja BBŽ za razdoblje od 2022. do 2027.

Podrazumijevalo se da je gospođa Bradvica postavljena na mjesto šefice Odjela za strateško planiranje kako bi temeljem svojih stručnih sposobnosti kreirala Plan razvoja BBŽ.

Međutim,  ona je očito trebala i dobila dodatnu edukaciju. Platilo ju je Ministarstva regionalnog razvoja. (Čitaj porezni obveznici). K tome, bivši župan Bajs i njegova desna ruka, dožupan Alić, zajedno sa Slobodankom Čalić poslali su je na 40 tisuća kuna vrijedan poslijediplomski studij iz Strateškog poduzetništva koji je plaćen pod sumnjivim okolnostima.

Ali sve to očito nije bilo dovoljno, jer je umjesto Bogović Bradvice i njenog tima, za izradu Strategije angažirana vanjska tvrtka – Institut za razvoj i međunarodne odnose. I po svemu sudeći, nije jedina. Čini se da ih je bilo još, ali su opisi poslova na fakturama bili drugačiji, valjda kako bi se prikrila nesposobnost Odjela i čitave Agencije.

S obzirom na dosad uloženo, BBŽ bi trebala imati najbolji razvojni plan u Europi, no on, eto, još nije završen, iako je do 2022. ostalo još par tjedana.

S druge strane, uskoro počinje otvaranje novih europskih financijskih omotnica. Na provjeri će biti projekti za Nacionalni plan oporavka, Razvojni sporazum Sjever… Na raspolaganju nikad više novca. JURA je  trebala imati glavnu ulogu u pripremi projekata koji će privući taj novac. Međutim, dobro obaviješteni izvori tvrde da su svi projekti koje je naslijedila nova županijska uprava s Marušićem na čelu, samo puste želje i da niti jedan od njih nije u fazi koja bi mu jamčila pravovremenu pripremu i realizaciju. Nered koji je u toj ustanovi za sobom ostavila Bajsova administracija tek se izvlači ispod tepiha, a vrijeme nezaustavljivo curi. To znači da će BBŽ opet ostati bez stotina milijuna EU novca. Postavlja se pitanje tko je sve za to odgovoran?

Teško se stoga na kraju oteti dojmu da je JURA služila jedino za zapošljavanje Bajsovih politički podobnih kadrova. Dok su oni primali dobre plaće, njihov posao obavljali su pomno odabrani vanjski suradnici, koji su za to dodatno plaćeni.

Iz svega ovoga jasno je da JURA počiva na okorjelom klijentelizmu i da u njoj nema nikakve šanse povesti bilo kakvu reformu. Za sve nas bilo bi najkorisnije ugasiti ju. Posao te Agencije ionako danas rade drugi, država će uštedjeti preko dva milijuna, a mi svi zajedno više nećemo oko sebe gledati eldorado privilegiranih pojedinaca koji rade malo ili ništa, primaju sigurnu i dobru plaću, koju im najvećim dijelom osiguravaju oni koji jedva sklapaju kraj s krajem.

Što prije nova županijska uprava to shvati, tim prije će BBŽ iz EU fondova povući neki euro.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!