Otvorena županija, što je to?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Marko Marušić, župan Bjelovarsko-bilogorske županije u ponedjeljak će predstaviti platformu “Otvorena županija”. Tako će Bjelovarsko-bilogorska županija postati prva županija u Hrvatskoj koja se potpuno otvara građanima te će oni odsad moći vidjeti na što se trošio županijski novac u posljednje četiri godine.

 U županiji napominju kako je riječ o zakonskoj obvezi prema Zakonu o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi (čl. 68.a) koja je na snazi od 24. prosinca 2020. g.

To je samo jedan u nizu poteza najmlađeg hrvatskog župana koji ispunjava predizborna obećanja i demonstrira način vođenja županijom sasvim suprotno od svog prethodnika Damira Bajsa. Marušić javnost ne doživljava kao opasnost, već kao saveznika i umjesto skrivanja, odlučio je igrati otvorenim kartama.

Početak je bilo otvaranje sjednica Županijske skupštine pa sada svaki građanin može u prijenosu uživo gledati i slušati rasprave vijećnika koje su izabrali. Stavljanje javnosti na uvid trošenja javnog novca također je bilo obećanje na izborima i sasvim je logičan i očekivan potez nove garniture na čelu BBŽ.

Dok u mandatima prije ovoga ni sami vijećnici nisu mogli dobiti informaciju o trošenju županijskog novca, sada je taj podatak dostupan svima. Naravno da građani imaju pravo znati kako se troše kune koje su sami uplatiti u proračun.

Nakon Bjelovara, sve je više gradova koji se otvaraju javnosti i prošli su izbori pokazali da su to građani honorirali ponovnim izborom “otvorenih” gradonačelnika. Nema baš nikakvog razloga da javnost ne pozdravi i ovaj potez župana Marušića koji se pokazao kao potpuna suprotnost svom prethodniku i na kraju ne honorira takvu politiku.

Ovaj potez je još jedan pokazatelj da su Marušić i Hrebak veći istomišljenici i znatno bliži u poimanju politike, transparentnosti, uključivosti nego što su mnogi vjerovali. Projekt “otvorena županija” zasigurno će ojačati imidž Bjelovarsko-bilogorske županije koji je u zadnjih 20-ak godina srozan da krajnjih granica.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!