U današnjoj agresiji na Ukrajinu i onoj na Hrvatsku sve je isto, osim jedne sramotne činjenice

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Gledajući snimke rata u Ukrajini, brojni Hrvati govore isto: sve nas to podsjeća na 90-e u našoj zemlji. Brutalna agresija vojno višestruko jače sile, goleme civilne žrtve, ratni zločini…

Agresija JNA i Srbije na samostalnu Hrvatsku prije 30 godina odvijala se prema sličnom scenariju. I tada je to bitka Davida i Golijata, do zuba naoružane vojske protiv naroda kojem se na svaki način otežavala obrana.

Sjećamo se tih godina kad su razlozi za rat bili gotovo identični: u Hrvatskoj je tada bila “ugrožena srpska manjina”, u Ukrajini sada Rusi; Hrvate se optuživalo da su ustaše i ekstremisti, Putin želi “denacifizirati” Ukrajinu, demokratski izabrane vlade proglašavaju se zločinačkim. Patnje civila su vrlo slične, raketiraju se gradovi, nema struje i vode, živi se u skloništima, pogibije na svakom koraku, rijeke izbjeglica traže sigurna područja.

Hrabrost ukrajinskih branitelja, slabije naoružanih od osvajača također podsjeća na hrvatske dragovoljce, karta suverene zemlje puna je “crvenih”, okupiranih područja.

I sve je gotovo isto kao u Hrvatskoj prije 30 godina osim jedne velike razlike: Hrvatskoj je tada uvedena stroga zabrana uvoza oružja, embargo kojeg je tražila tadašnja jugo diplomacija s Budom Lončarom na čelu.

Ukrajinu zapad otvoreno naoružava. S pravom. Mozete li zamisliti da Ukrajini sada još svijet zabrani uvoz oružja? E to se dogodilo Hrvatima pa su možda nešto naučili iz hrvatskog primjera. Teško je zamisliti da se nekome oduzima pravo na obranu i zato Ukrajini danas svijet neće zabrani uvesti oružje. Dapače, čak joj ga i šalje bez obrira na prijetnje.

Foto FAH/EPA


PODIJELI S PRIJATELJIMA!