Jad i bijeda društvenih mreža. Tko može slaviti smrt nevinih civila i djece?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Držite se, braćo Rusi! Dok vi branite svoje granice, branite i mir na Balkanu…

Samo lagano, Putin stiže do cilja, a Zelenski je kaput…

Bravo za Putina!

99 posto ono što kaže Ukrajina je laž.

Za sve su krivi Ameri, da nisu provocirali Putina, do ovoga ne bi došlo.

A kad Amerikanci ubijaju po svijetu, onda je to ok?

Jesu li ukrajinska djeca vrjednija od djece Sirije, Palestine, Iraka?

Koga vi lažete, novinari, Rusija pobjeđuje.

Ovce, pušite američki spin!

Gore navedeni samo su neki od komentara koji se mogu pronaći na društvenim mrežama, ispod objava hrvatskih medija koji izvještavaju o krvavom ukrajinsko-ruskom ratu. Gotovo čitav svijet ustao je protiv opasnog nauma ruskog predsjednika Vladimira Putina da pokori suverenu, neovisnu državu u srcu Europe, uključujući i velik dio njegovog vlastitog naroda. U 21. stoljeću svjedočimo užasima kakvi su mlađim generacijama Europljana poznati samo uz povijesnih udžbenika i dokumentaraca. Čak ni novije generacije klinaca u Hrvatskoj i BiH ne pamte takve užase, no zato su zanijemili njihovi roditelji, djedovi i bake, koji se jako dobro sjećaju ratnih užasa na ovim prostorima. Da su za vrijeme Domovinskog rata postojali mobiteli i društvene mreže, zacijelo bi bile preplavljene snimkama i fotografijama kakve ovih dana stižu iz Ukrajine.

Prizori uplakane djece, raskomadanih tijela, srušenih zgrada lede krv u žilama i normalnog čovjeka navode samo na jedan zaključak – nema opravdanja za rat. Jednostavno, nema.

Pa, ipak, skrolajući po društvenim mrežama, nemoguće je izbjeći komentare poput gore navedenih u kojima se veličaju Putin i ruska invazija. Činjenica jest da ima istine u nekima od tih komentara. Primjerice, normalan čovjek će se složiti da djeca Iraka, Sirije ili Palestine nisu ništa manje vrijedna od ukrajinskih mališana. Činjenica je da su i Amerikanci vodili mnoge ratove u kojima je bio previše nedužnih žrtava te da je mnogima dosta njihove igre ‘svjetskog policajca’. No sve to ne opravdava novi rat i nove žrtve. U proruskim porukama koje ovih dana šalju korisnici hrvatskih društvenih mreža od spomenutih nekoliko točnih činjenica puno je više onih koje nemaju veze sa zdravim razumom. Ne, Putin nije heroj. Ne, on nije čovjek koji može jamčiti mir u svijetu. I, ne, ruska agresija na Ukrajinu ne podrazumijeva mir na Balkanu. To je možda najveća glupost koju ovih dana pišu pojedinci na domaćim društvenim mrežama. Povijest je više puta dokazala koliko su zapaljivi narodi na jugoistoku Europe, posebice ako iza sebe imaju moćne saveznike poput Rusije.

Novi rat na ovim prostorima mnogima se, pa i Facebook rusofilima i obožavateljima lika i djela ‘cara Putina’ čini kao nemoguć scenarij. Nismo li prije mjesec dana isto mislili i za rat u Ukrajini?

No, ljudi, ionako depresivni i anksiozni zbog pandemije, potresa i drugih katastrofa koje su nas snalazile posljednjih nekoliko godina, bolje se osjećaju u vlastitoj koži vjerujući da Putin neće imati hrabrosti protegnuti šape do našeg dijela Europe. Ili, ne daj Bože, položiti je na onaj crveni gumb koji posljednjih dana sve češće spominje. Nevjerojatno, neki geopolitički facebook stručnjaci čak i to odobravaju.

-Ruska borba za obranu sigurnog i mirnog života bez NATO prijetnje bit će ostvarena. Ili ih neće biti. Ni Rusa ni ostalih naroda na planeti Zemlji – napisao je jedan ‘biser’ neki dan na Facebooku.

Što tome dodati, osim komentara koji je na društvenim mrežama ovih dana ipak apsolutni rekorder – Bože, sačuvaj!

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!