Kakva odluka stoji iza kočijaške retorike mahnitog lidera

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Imaju li se pravo ne voljeti dva čelna čovjeka države, obojica legitimno izabrana na izborima? Imaju. Imaju li pravo ne surađivati predsjednik države i predsjednik Vlade? Nemaju!

Nemaju iz jednostavnog razloga jer prema ustavnim ovlastima neke odluke moraju donijeti zajedno, moraju ih supotpisati, a za to treba razgovor i dogovor.

Nije prvi puta u Hrvatskoj da su predsjednik Republike i premijer na drukčijim političkim polovima, ali sada prvi put svjedočimo potpunoj blokadi normalnog funkcioniranja države zbog razloga koji nema veze ni sa čim racionalnim, razumljivim.

Kad su građani birali “predsjednika s karakterom”, nitko se nije pitao kakav je to karakter zapravo. Današnji prostački, kočijaški, birtaški govor u Zadru do sada je nezabilježen vrh mahnitog lidera koji suparnika želi ne poraziti, nego vrijeđati, diskvalificirati, uništiti, potpuno ukloniti s pozornice.

Što smo danas doznali? Plenković je u Saboru rekao da je zbog ozbiljnosti situacije poslao pismo Milanoviću sa zahtjevom da se održi sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost. Nije dobio odgovora. O zahtjevu za pomilovanjem Josipa Perkovića i Zdravka Mustača rekao je kako je to “orkestrirana akcija” koja je izazvala podjele među generalima, braniteljima i “uopće u hrvatskom biću”. Sugerirao je da dirigent orkestra stoluje na Pantovčaku.

I onda brutalan odgovor nikad nervoznijeg Milanovića: prljavi Plenković je nasljednik udbaša, HDZ je zalijepljen na Udbu kao žvakaća guma na pločnik, državu vodi banda, prvo rekonstrukcija vlade, sokole, neka plameni jazavac dođe ponoviti u Zadru optužbe protiv generala…

Milanović je ipak priznao da je bio prije dva tjedna kod Gotovine doma, ali o pomilovanju Perkovića i Mustača navodno nisu pričali. “Znam što sam govorio u kampanji. Ja mogu pričati što hoću. Pomilovanje nije tražio bilo tko, nego Gotovina i generali”, rekao je Milanović i dao naslutiti kako će nakon 274 neodgovorena prijedloga za pomilovanje ovaj 275 ipak uvažiti.

Zar je za opravdanje takve odluke trebalo porušiti sve mostove prema premijeru i HDZ-u, izostankom uljuđene komunikacije i uvođenjem jezika smrdljive birtije u javni prostor dovesti građansku Hrvatsku da se stidi.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!