Novosti napale naš portal zbog potpora, a sami iz proračuna dobivaju 3,6 milijuna godišnje

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Srpsko narodno vijeće nakladnik je tjednika Novosti koje ima i svoj portal. Njihov novinar Hrvoje Šimičević posljednji je uradak posvetio financiranju lokalnih medija pa kako je malo gradova koji javno objavljuju kako troše novac, poslužio se podacima iz Bjelovara.

“Gradonačelnik Bjelovara i saborski zastupnik HSLS-a Dario Hrebak, koji je na glasu kao borac za transparentnost koji zazire od fenomena “uhljeba”, prošle je godine na temelju “odluka o odabiru i odobravanju sredstava za medijsko informiranje i promidžbu” medijima dodijelio 1.011,750 kuna preko “ugovora o poslovnoj suradnji”.

Godinu prije, iznos za ovaj postupak koji ima malo toga s istinskim novinarstvom, je bio tek za oko 50.000 kuna manji,” pišu Novosti.

Nabrojili su sve medije koji dobivaju potpore Grada, od Super radija i portala, Bjelovar livea… ali im je posebno zanimljiv upravo naš portal:

“Transparentno s Hrebakom”, na primjer, ime je seta intervjua uglavljenog u ugovor s portalom Klikni.hr. Naziv je ponešto ironičan zato što posljedični intervjui, u kojima Hrebak odgovara na pitanja građana, ne sadrže napomenu da je sadržaj platio Hrebak, pa krajnji konzumenti, građani Bjelovara, nisu svjesni razmjera opisane “transparentnosti”, pišu Novosti.

Šimičević se pita kako se netko može baviti “pravim novinarstvom” ako ga financijski pomažu gradovi, općine… U tome ga podupire i Hrvoje Zovko, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva. Obojica su poznati po tome kako su svoje plaće zarađivali na tržištu, prvi koji ima nakladu od 6000 primjeraka (ne znamo koliko se proda), a drugi koji je radio na Hrvatskoj televiziji koja se financira haračem nametnutom svakoj obitelji u Hrvatskoj.

Pritom ih se i ne tiče činjenica da je financiranje lokalnih medija zakonska obveza jedinica lokalne samouprave.

Borci za “pravo novinarstvo” zaboravljaju napomenuti da iz proračuna RH Novostima godišnje ide 3,6 milijuna kuna, novac koji “prvi hrvatski Srbin” Pupuvac sam sebi dodijeljuje s naslova potpore manjinama.

Za “brigu o manjinama” brinu se i brojne druge međunarodne udruge pa na račun Novosti stižu i pozamašne svote u dolarima i eurima. “Pravi novinari” Novosti lišeni su stresa brige za plaće pa opušteno smiju derati po svima s čijim se stajalištima ne slažu. Osim možda Pupovca, ali to je zato jer s njim dijele vrijednosti, politički isto razmišljaju, a to što nosi vreću novca, to i nije važno.

Držanje lekcija novinarima lokalnih medija i čelnicima lokalne zajednice bez čije pomoći velike većine medija uopće ne bi ni bilo, posebno je odvratno jer dolazi od kolega preplaćenih javnim novcem i međunarodnim sponzorima kojima neprekidno prodaju priču o ugroženosti sloboda i srpske manjine u Hrvatskoj. Ako već nama oduzimaju pravo na potpore, zašto se i sami ne odreknu 3,6 milijuna kuna pa okušaju sreću na tržištu.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!