Zašto na Dan državnosti u Bjelovaru i okolici hrvatske zastave možemo probrojiti na prste ruku

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Da nema svadbi, rogova krovova na novim kućama, utakmica vatrenih ili olimpijskih jarbola, rijetko bismo gledali hrvatsku zastavu. Istina, na svim državnim institucijama zastave vise, ali zakon propisuje još nešto.

Zastava Republike Hrvatske ističe se:

  1. stalno na zgradama svih državnih organa
  2. u dane praznika Republike Hrvatske
  3. u dane žalosti u Republici Hrvatskoj i vije se za trajanja žalosti na pola stijega
  4. u drugim prilikama utvrđenim zakonom.

Zakon kaže i kada se zastava može koristiti (razne priredbe, svečanosti…)

Postoje i kaznene odredbe: “Zakon zabranjuje javno isticanje dotrajale, neuredne, poderane ili na drugi način oštećene zastave Republike Hrvatske, a uporaba zastave Republike Hrvatske slobodna je u umjetničkom i glazbenom stvaralaštvu i odgojno-nastavne svrhe, pod uvjetom da se time ne vrijeđa ugled i dostojanstvo Republike Hrvatske.” Zanimljivo, kazne su od 50 do 300 njemačkih maraka u dinarskoj protuvrijednosti!?

Ne tako davno u Zagrebu je otvorena velika rasprava o obveznosti isticanja državne zastave na zgradama. Grad i Holding tražili su sve kućne savjete da zastave i potrebne nosače nabave i zastave izvjese na državne i gradske praznike te vjerske blagdane. Međutim, “pravni stručnjaci” objasnili su kako termin “ističe se” znači da može, ali ne mora pa su brojne zgrade i poduzeća, razne privatne institucije ostale bogatije za nešto kuna jer nisu morale nabavljati državne simbole.

Sudeći po izgledu Bjelovara na Dan državnosti, čini se da je isto tumačenje zakona blisko i Bjelovarčanima. Kratka šetnja centrom i prilaznim cestama gradu pokazala je da svaki 20.-30. objekt ima izvješenu trobojnicu. Dan kao i svaki drugi, rekli bi slučajni posjetitelji grada.

Otkad to jedan od najvažnijih dana u novijoj hrvatskoj povijesti ne znači ništa ili barem kod građana ne izaziva potrebu za isticanjem simbola države? Jesmo li manji patriote i domoljubi nego ‘90-ih kada je 90 posto građana bilo za svoju državu i krvlju je obranilo?

Svjedoci smo patriotizma u brojnim zemljama zapada, Amerike posebno, sada Ukrajine i Rusije… Gdje se sakrio ili zaspao hrvatski? Ili je i to neki prosvjed protiv vlasti, Vlade, HDZ-a?

Da postoje stvarne kazne za obveznike, možda nabava i postavljanje zastave ne bi bio nepotreban trošak tvrtkama i stanarima. Ovako, rijetki domoljubi podsjete sve ostale da je praznik mlade države kojoj bismo ipak trebali i nešto dati, a ne samo tražiti od nje.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!