Plenkovićeva jednodnevna šok terapija za oporbu i prosvjednike

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Prosvjed ispred sjedišta HDZ-a najavljen u subotu poslijepodne zasigurno će biti jedan od zanimljivijih prosvjeda u hrvatskoj povijesti. Antivaksersko i sektaško zaleđe i naslijeđe organizatora svakako je garancija zabavnih govora, a posebice razloga zbog kojih će se tražiti ostavke Vlade i hrvatskog premijera.

Svjedoči tomu i izvanredno pogođen tajming prosvjeda koji dolaze točno dva dana nakon što je Vlada u ekspresnom roku objavila 21 milijardu kuna težak paket pomoći hrvatskim građanima i poduzetnicima koje bi, da nije tih mjera, u roku od najviše mjesec dana utopio val nezaposlenosti i pada standarda bez presedana.

S računima za struju koji su mogli skočiti sa 400 na četiri tisuće kuna mjesečno za kućanstvo i neusporedivo više za svaki frizerski salon, kvartovski dućan i postolarsku radionicu, prosvjede uopće ne bi trebalo organizirati – građani bi sami izašli na ulice kako bi iskalili svoj očaj na prvom tko im se nađe na putu.

Jednako tako, zahvaljujući u četvrtak izglasanim mjerama koje su ugodno iznenadile i poslodavce i sindikate, ali i uhvatile oporbu na krivoj nozi, najavljeni prosvjed gubi smisao.

Predsjednik Uprave Ine, Šandor Fasimon, dao je ostavku istog dana kada je na naslovnici jednog tiskanog dnevnika vrištao naslov da nema šanse u svemiru da mađarski članovi Ine daju ostavku. Istoga dana na zatvorenoj sjednici Vlade predloženo je razrješenje preostalih hrvatskih članova Ine, a jednaka sudbina prema svemu sudeći čeka i mađarski dio tog izvršnog upravljačkog tijela.

Premijer je jučer stigao bez velike pompe i prilično primiti turskog predsjednika Erdogana te predsjedniku Milanoviću poslati ministre na sastanak i večeru kako bi izbjegao bespotrebnu polemiku sa svađalicom s Pantovčaka.

Uz sve zavrzlame, Plenković je stigao posjetiti Varaždinsku županiju gdje ga je umjesto „odbjeglog” Čačića dočekao novopečeni HDZ-ov župan Anđelko Stričak u čijem je društvu otvorio novu školu.

Da zaključimo – umjesto hladne zime i pada gospodarstva bez presedana, hrvatske građane čeka topao i sunčan, ali ponajviše bezbrižan vikend. Za razliku od oporbe koja će prema svemu sudeći još dugo morati oporavljati od Plenkovićeve jednodnevne šok-terapije.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!