Dvojba je u suštini lažna. Takvo pitanje postavljaju samo licemjeri i farizeji.

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Vatreni nisu ni započeli nastup na Svjetskom prvenstvu u Katru, a Hrvatska već gori. Građane je ‘zapalila’ rasprava o tome treba li učenicima i radnicima dozvoliti da gledaju utakmice hrvatske nogometne reprezentacije koje na ovom Mundijalu padaju u pomalo nezgodno vrijeme. Prvi, sutrašnji okršaj s Marokom, igra se, primjerice, u 11 sati po našem vremenu. Nezgodno za zaposlene, koji su gotovo jedinstveni u stavu da za vrijeme nastupa Vatrenih na prvenstvu radno vrijeme treba biti fleksibilnije. Tako se izjasnilo 80 posto ispitanika u anketi portala posao.hr. Istraživanje je potvrdilo da je Hrvatima nogometna reprezentacija jako važna – četvrtina hrvatskih tvrtki organizirat će gledanje utakmica u radno vrijeme, a pauzu za vrijeme nastupa Vatrenih uzet će i Sabor.

Isto su najavile i neke škole nakon što im je zeleno svjetlo za to dao ministar obrazovanja Radovan Fuchs, pod uvjetom da se propuštena nastava nadoknadi. Nakon te izjave ministar se našao na udaru javnosti, prvenstveno prosvjetara, koji tvrde da mjesta za nadoknade – nemaju. U moru negativnih reakcija na Fuchsov istup u oči je upala ona profesorice Nevenke Maras s Učiteljskog fakulteta u Zagrebu koja tvrdi kako je, uz određene prilagodbe kurikuluma, moguće istovremeno učenicima omogućiti da gledaju nogomet i nauče nešto korisno. Jer, kurikulum nije krut, već naprotiv, podložan promjenama, tvrdi prof. Maras, pa se i gledanje utakmica može bez problema uklopiti u nastavu.

-Recimo, sa stajališta Likovne kulture možemo uputiti dio učenika da prate kako su države predstavile svoj nacionalni identitet. Na Glazbenoj kulturi mogu se promotriti himne. Na Hrvatskom se može pratiti kako sve to novinari prate i koriste li standardni hrvatski jezik, pojasnila je ovih dana profesorica za RTL.

Drugim riječima, dovoljno je samo malo angažmana i maštovitosti prosvjetara. Koliko su u tome vješti hrvatski su nastavnici već dokazali tijekom pandemije covida kada je provođenje nastave bilo sve, samo ne uobičajeno. Odradili su posao za koji im svi trebamo skinuti kapu. S obzirom na to iskustvo, prilagodba još nekoliko školskih sati za vrijeme nastupa Vatrenih, ne bi im trebala predstavljati problem. Ne treba posebno naglašavati što će to značiti klincima, koji se, baš kao i onih 80 posto hrvatskih građana iz ankete portala posao.hr stvarno vesele nogometu. Potvrđuje to i priča iz bjelovarske Prve osnovne škole u kojoj je Vijeće učenika, danima prije pompe koja se podigla zbog Fuchsove izjave, od ravnateljice škole službeno zatražilo da se učenicima omogući gledanje utakmica Vatrenih u Katru. Ravnateljica je pristala, stvar je kod njih, kaže, potpuno legalna. Pa i zbog spomenute pandemije koja ih je tjednima držala daleko od škole, prijatelja, i druženja, to je najmanje što je za svoje učenike mogla učiniti.

Foto: GŠ Jan Vlašimsky Virovitica


PODIJELI S PRIJATELJIMA!