Zašto je rejting HDZ-a u znatnom porastu, a oporbe u osjetnom padu

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Godinu i pol prije idućih parlamentarnih izbora, HDZ bilježi gotovo rekordne rejtinge. Posljednji Crobarometar Nove TV pokazao je kako Plenkovićev HDZ u ovom trenutku uživa podršku veću nego što je imaju sljedeće tri stranke zajedno. Da su danas izbori, za HDZ bi glasovalo 29,9 posto birača, za SDP 11,7, za Možemo! 8,6, a za Most 8,3 posto. Drugim riječima SDP, Možemo! i Most niti kad bi zajedno izašli na izbore, a znamo do bi to bilo svjetonazorski nakaradno, s 28,6 posto, ne uspijevaju pobijediti HDZ.

Zanimljiv je i podatak kako je HDZ-u u posljednjih mjesec dana popularnost rasla za 1,5 posto, dok je SDP pao za 1, a Most za 0.6 posto. Iznimka na oporbenoj sceni je Možemo! koji bilježi rast potpore od 0,7 posto, no to je tek djelomično vraćanje na staro nakon velikog rujanskog pada.

Uz manje oscilacije, popularnost SDP-u kontinuirano pada posljednjih mjeseci i čini se kako rijetki istupi wannabe premijera Peđa Grbina, koji se uglavnom svode na floskule i isprazne fraze, nisu previše impresionirali biračko tijelo. Kad se tome pribroji koketiranje s Mostom i sve skandaloznijim stavovima predsjednika Predsjednika Republike, ovakav rezultat i nije neko iznenađenje.

Značajan pad podrške ovoga mjeseca bilježi i Most koji se ove godine na trećem mjestu ljestvice popularnosti stranaka izmjenjuje s Možemo!. Tzv. afera Ina, koju je ekipa iz Mosta predvođena Nikolom Grmojom vidjela kao priliku za prikupljanje političkih bodova, obila im se o glavu, a u probleme je dovela i SDP. Oporba je na prijedlog Grmoje najprije osnovala Antikorupcijsko vijeća kao vlastitu političku pozornicu na kojoj su namjeravali skupljati političke poene. A onda im je show preuzeo Grmoja. Najprije je sam sebe postavio za predsjednika tog vijeća, a onda je krenuo cirkus. Umjesto vjerodostojnih svjedoka i rasvjetljavanja korupcije, na saslušanje Vijeća stiže USKOK-ov optuženik Dragan Kovačević, optužen za korupciju. To je Vijeću već u začetku potpuno srušilo kredibilitet pa je ono postalo predmet izrugivanja na društvenim mrežama.

Uslijedila je promenada drugih ‘svjedoka’, od kojih je Grmoju, ali i SDP sve više boljela glava jer su neki od njih za loš model upravljanja optužili SDP, drugi potpuno abolirali od bilo kakve odgovornosti HDZ-ovog ministra Filipovića, a treći pokazali da Grmoja uopće ne vlada materijom.

Ako se tome doda da je Plenkovićeva Vlada u toj tzv. aferi Ina ustvari otkrila korupciju putem sustava porezne uprave i spasila milijardu kuna, a usporedno s tim donijela niz ekonomskih i energetskih mjera koje su građanima i poduzetnicima osigurale mirnu i stabilnu zimu, najnoviji rezultati ispitivanja javnog mnijenja ne čude.

Pravo je pitanje kako si je oporba dozvolila da ih Grmoja ovako namagarči i ima li sada snage napustiti cirkusku arenu u koju ih je Most navukao.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!