Ima li išta apsurdnije od poziva saborskog zastupnika na prestanak razgovora s Vladom?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Kad čovjek pomisli da je u Hrvatskom saboru čuo sve, javi se Nikola Grmoja i uvjeri ga u suprotno. Tako je jedan od predvodnika Mosta danas u saboru, uslijed rasprave o ustavnim promjenama, pozvao oporbu da prestane pregovarati s vladajućima. Teško da jedan saborski zastupnik u hrvatskom parlamentu, mjestu predviđenom isključivo za razgovaranje i pregovaranje, a potom i odlučivanje o ključnim temama za hrvatski narod, može provaliti nešto apsurdnije. Grmoji se ne sviđaju predložene ustavne promjene pa, eto, predlaže da ih zastupnici ignoriraju. I ne samo to. Njemu se ne sviđa ni ideja da se Hrvatska, kao većina članica EU, uključi u obuku ukrajinskih vojnika, pa predlaže da oporbeni zastupnici više ni o tome ne raspravljaju. I što onda? To Grmoja dalje ne tumači.

Da stvar bude apsurdnija, u istoj današnjoj raspravi drugi oporbeni čelnik, šef SDP-a Peđa Grbin zaziva razgovore s Vladom. Konkretno, Grbin poziva vladajuće da uvaže oporbeno mišljenje i glas što je, dakako, nemoguće bez razgovora i pregovora između dvije strane.

Da su promjene Ustava potrebne slažu se i vladajući i oporba i to je jedna od rijetkih tema u ovom mandatu oko koje su se obje strane usuglasile u startu. Bilo ih je nakon tih prvih zajedničkih sastanaka lijepo vidjeti zajedno, složne oko neke teme. Djelovali su ozbiljno i uljuđeno, što se i očekuje od političara koji u ime naroda donose stvarno važne odluke.

Inicijativa za ustavne promjene pokrenuta je prvenstveno zbog potrebe rješavanja referendumskog pitanja koje, sudeći prema današnjoj saborskoj raspravi, nužnim i dalje smatra većina zastupnika. No, zapelo je oko teme koja je naknadno ubačena u raspravu – pobačaja. Riječ je o pravu koje je već zajamčeno zakonom, ali je i dalje iznimno kompleksno te kao moguća ustavna promjena, daleko kompleksnije od najavljenih referendumskih izmjena. U prilog tome ide i današnja rasprava u Saboru iz koje je vidljivo kako je riječ o temi koja zastupnike dijeli daleko više nego referendum. O njoj nije jedinstvena ni oporba, a danas ni HDZ-ov Branko Bačić nije želio otvoreno govoriti o konkretnijim planovima vladajuće stranke na tu temu. Kazao je tek kako „HDZ ima neke svoje stavove što bi trebalo ući u Ustav, no nisu ih isticali jer znaju da se u tom dijelu neće postići konsenzus“. Inzistiranjem na partikularnim, stranačkim interesima, potrebna većina neće se postići, zaključio je Bačić.

A još manje izostankom rasprave o takvim temama, kako predlaže Nikola Grmoja.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!