Prijateljska utakmica Hrebaka i Marušića u kojoj obojica pobjeđuju

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U nedjelju, 22. siječnja 2023. godine, Bjelovarčani će birati članove svojih mjesnih odbora na izborima na koje je prije četiri godine izašlo tek 16 posto birača. Sa svojih 38 mjesnih odbora, pri čemu je jedan od njih, Mala Ciglena, toliko mali da čak ni fizički ne postoji mogućnost da se pojave dvije različite liste, Bjelovar je hrvatski prvak te kapilarne demokracije.

U čak šest od 38 mjesnih odbora na prethodnim izborima građani su mogli birati za samo jednu listu (Gornji Tomaš, Kokinac, Mala Ciglena, Stančići, Stari Pavljani, Rajić), a iako se sve političke opcije načelno slažu da je mjesnih odbora previše, njihov broj se ne smanjuje.

Štoviše, Gradsko vijeće donijelo je svojedobno odluku da se krene u reformu mjesnih odbora, no taj posao vlast je mudro prepustila oporbi koja se (očekivano) pokazala nesposobnom da iznese bilo kakav prijedlog, pa čak niti da se Mala Ciglena spoji s Ciglenom pa da i građani tog prigradskog naselja mogu uživati u vatrometu demokracije.

S obzirom da Vijeća mjesnih odbora nemaju pravnu osobnost, a nemaju niti svoj budžet, građani koji žele sudjelovati na tom nivou predstavničke demokracije osuđeni su na sizifov posao i obično služe kao tampon između vlasti i naroda. Konkretno, postoji li u nekoj ulici rupe na cesti, vlasti će za njih instinktivno okriviti predstavnika vijeća mjesnog odbora koji ih, eto, na taj problem nije upozorio. S druge pak strane, kada se sazivaju tiskovne konferencije o novoasfaltiranim ulicama, predstavnike vijeća mjesnog odbora se ne zove. Jer nemaju pravnu osobnost i ne mogu inicirati asfaltiranje ulica.

Rezultat svega toga je porazna izlaznost od 16 posto, što znači da ustvari tek svaki sedmi Bjelovarčanin izlazi na te izbore, a većina ih ni ne zna kojem mjesnom odboru pripada njihova ulica.

Kada se sve zbroji, izbori za vijeća mjesnih odbora u Bjelovaru, ali i u ostatku Hrvatske, više su odraz trenutnog rada i mobiliziranosti gradskih stranačkih organizacija nego testiranje rejtinga stranaka što se ponajbolje vidi na primjeru HSLS-a. Liberali na nacionalnom nivou uživaju jedan posto podrške birača, no u Bjelovaru su premoćni. Izbori za vijeća mjesnih odbora HSLS-u su uvijek odlično služili za pokazivanje mišića i tako će svakako biti i ovoga puta.

U protekla dva ciklusa HDZ je, s obzirom da je najveća stranka, ostvario loš rezultat, a ovi izbori mogli bi označiti promjenu trenda. Podsjetimo, predsjednik bjelovarskog HDZ-a sada je mladi lav Marko Marušić koji za razliku od svog prethodnika, Ante Topalovića, nema više stigmu gubitnika. Naprotiv, Marušić je ostvario fantastičan rezultat na lokalnim izborima skinuvši s trona bivšeg župana Damira Bajsa i toj stranci vratio pobjednički duh, ali pitanje je koliko je on u ovom trenutku poznat izvan stranačkih krugova, s obzirom da se tek etabilira kao župan.

No, upravo zahvaljujući lošim rezultatima HDZ je u relativno komotnoj poziciji jer malo toga ima za izgubiti, a ostvari li dobar rezultat, Marušić se može pohvaliti da je stranku vratio na pobjedničku trasu.

Vrijedi napomenuti i da, kao i u prethodnim ciklusima, HDZ i HSLS ne izlaze zajedno jer u obje stranke smatraju da će na taj način dobiti više glasova i steći bolji uvid u stanje na terenu, a nakon izbora očekuje se da će koalirati.

Sudbina glavne oporbene koalicije „Zajedno za Bjelovar”, koju je u prethodnim izborima vodio bivši župan Damir Bajs, za sada je nepoznata, iako se u političkim krugovima špekulira da se dio politički aktivnih građana iz Bajsovog ukrcao u Hrebakov vlakić, no to će biti vidljivo tek nakon objave lista.

SDP u Bjelovaru praktički više ne postoji jer im je ono malo vijećnika prešlo u Socijaldemokrate, stranka Damira Bajsa poprilično je izgubila na vrijednosti nakon Bajsove izgubljene utrke za župana, HSS je tradicionalno podijeljen na niz frakcija pri čemu je u zadnje vrijeme najpopularniji DHSS, HNS je tradicionalno slab, a velika nova nada, stranka Centar i njihova perjanica Danijela Prihić kao da se ohladila od političkih aktivnosti.

Sve u svemu, čini se da će ovi izbori za vijeća mjesnih odbora pokazati daljnju nezainteresiranost birača i svesti se na prijateljsku utakmicu dvojice nekadašnjih suigrača NK Laste, Darija Hrebaka i Marka Marušića u kojoj će se obojica proglasiti pobjednicima.

Što se pak hodograma tiče, izborne liste predaju se 14. prosinca, bit će objavljene 16. prosinca. Izborna promidžba počinje 17. prosinca i trajat će do 20. siječnja 2023. godine.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!