S trusnog Balkana brzom cestom do europskog standarda

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Prvi put nakon više od desetljeća širi se šengenska zona, a Hrvatskoj dodjeljuje odgovorna i časna uloga vanjskog braniča Europe. Lijepa naša početkom iduće godine u punom smislu postaje dio elitnog društva najrazvijenijih europskih država, a kada tomu pridodamo i zamjenu kune eurom, jasno je da su najvažniji vanjskopolitički ciljevi Hrvatske odrađeni u rekordnom roku. S obzirom da su Rumunjska i Bugarska u šengenskoj čekaonici već preko deset godina, malo tko je vjerovao da će ih Hrvatska, unatoč puno kasnijem startu, uspjeti prestići. Na najave premijera o ekspresnom osvajanju te dvije glavne vanjskopolitičke kote čak i optimisti su gledali sa skepsom, a sve do jučerašnje jednoglasne odluke, nogometnim rječnikom, utakmica je bila potpuno neizvjesna. Nije bilo pitanje hoće li biti prekršaja, nego tko će nas „faulirati” – Mađari, Austrijanci ili Nizozemci iz zaleđa.

Ulaskom u šengen profitirat će svi hrvatski građani, a posebice prijevoznici i turizam. Od 1. siječnja 2023. vozači kamiona s hrvatskom registracijom od sjevera do juga Europe bez zamornog zaustavljanja na graničnim prijelazima, praćeni sjetnim pogledima istočnih susjeda, a puni efekt šengena mogao bi se vidjeti sljedeće turističke sezone.

Naime, Hrvatska je i izvan šengena i eura više od deset posto BDP-a ostvarivala u turizmu, a sada praktički postajemo domaće tržište za Nijemce, Austrijance, Čehe, Dance i sve ostale rado viđene goste.

Kadrovi u kojima ministar turizma dijeli bočice vode na graničnim prijelazima dok kamera „švenka” kilometarske kolone uskoro će biti davna prošlost, a Hrvatska će zapadnim susjedima biti nikad bliža i kada su u pitanju vikendaši. Šengen bi tako uvelike mogao pomoći u ostvarenju našeg dugogodišnjeg sna o produljenju turističke sezone.

Mediji „iz regiona” vijest o ulasku Hrvatske u šengensku zonu najčešće prate uz opasku o slobodi kretanja i jasno je da je upravo ta sloboda ono za čime s pravom najviše čeznu. Sljedeće godine Hrvatska prestaje biti država s trusnog, nemirnog Balkana i postaje u punom smislu ravnopravna članica Europske unije, a samim tim i bolju šansu za približavanje životnog standarda građana europskom prosjeku.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!