Pobjeda bezličnih – ako nemaš svoj stav, ne možeš ga se ni odreći

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Više od četvrtine saborskih zastupnika, štoviše, gotovo svaki treći narodni izaslanik, uopće nema svoj stav o obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj, pokazalo je u petak glasovanje o sudjelovanju Hrvatske u misiji EUMAM.

Od 151 zastupnika, njih čak 43 danas je pokazalo da nema svoj stav o nesumnjivo jednoj od značajnijih odluka u kojima im je povijest dopustila sudjelovati.

Ta 43 zastupnika, njih 16 koji se “mudro” nisu pojavili na glasovanju i njih još 27 koji u trenutku glasovanja u sabornici skupljali zjake, trebali bi već sutra uzeti saborsku radnu knjižicu, otići na portu i tražiti da im se kod javnog bilježnika ovjeri da se više nikad ne bave bilo kakvim zastupničkim poslom.

Naslušali smo se tijekom rasprave o EUMAM-u doista svega, čak i apsurdnih tvrdnji da će saborski zastupnici koji će glasovati ZA snositi odgovornost ako se neki terorist raznese bombom usred turističke špice na plaži.

I pošteni i ono drugo

Čak i taj stav, koliko god bio kukavički i praktički značio potpunu predaju pred terorizmom, ipak predstavlja stav. Tupast, ali transparentan jer daje priliku glasačima da doznaju iz prve ruke što njihov predstavnik doista misli.

Čuli smo i one koji su svu svoju saborsku egzistenciju sveli na mržnju protiv predsjednika Vlade i koji će glasovati protiv samo zato što je Vlada ZA, pa svoj inat umatati u vješte ili manje vješte argumente.

Ali, 43 saborska zastupnika koja su danas izbjegla glasovati, kalkulanti su koji bi hjeli biti i pošteni i ono drugo, imati kolač i jesti ga istovremeno i ne odreći se nijedne stolice na koju će ikad imati priliku sjesti, jer znaju koliko će im rijetko stolice uopće biti rijetko nuđene. Posebna je to vrsta političke doktrine za koju je potrebno potpuno odsustvo stava iz samo jednog razloga – da sutra ne dođu u priliku odreći se svojih stavova.

Da se razumijemo. Nije porazno postojanje takve vrste političara. Porazan je jedino njihov postotak na hrvatskoj političkoj sceni. Umjesto da je jednoznamenkast, on je blizu 30 posto.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!