Tko je kriv za najsramotniji dan u povijesti Hrvatskoga sabora

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Današnji dan ostat će upamćen kao jedan od najsramotnijih u povijesti Hrvatskog sabora. Iako je tek deset danas okupljenih zastupnika diglo ruku protiv hrvatskog sudjelovanja u obuci ukrajinskih vojnika u sklopu misije Europske unije, dok je čak 97 bilo za, odluka o uključenju u EUMAM nije prošla jer je nije podržala dvotrećinska većina (101 zastupnik). Teško je razumjeti da danas u Hrvatskoj, koja još nije zacijelila ratne rane, ima onih koji će u ovakvoj situaciji svjesno okrenuti leđa ukrajinskom narodu koji je žrtva agresora, baš kao što je nedavno bio i hrvatski narod. Pogotovo je teško razumjeti kada, primjerice, leđa Ukrajini okreće gradonačelnik Vukovara Ivan Penava koji bi, i više nego drugi hrvatski građani, trebao znati što znači biti ratnom žrtvom. Iz jučerašnjeg Penavinog priopćenja, oko čijeg dešifriranja su se morali pomučiti i najbolji poznavatelji političkih prilika u zemlji jer je prepuno floskula, patetike i teorije zavjera, dalo se iščitati kako DP bojkotira EUMAM jer se boji uvlačenja Hrvatske u rat. Potpuno iracionalno, ali DP je barem ponudio opravdanje za svoje okretanje leđa prijateljskom narodu.

No, od Penave i ostatka ekipe koja je jasno rekla ‘ne’ Ukrajini, još je teže razumjeti one zastupnike koji su danas za vrijeme glasovanja sjedili u sabornici, a nisu podigli ruku ni za ni protiv EUMAM-a. Razapeti između želje da napakoste omraženom HDZ-u i mogućnosti da se, glasujući protiv pomoći Ukrajini, ozbiljno zamjere biračima, ti su zastupnici danas odlučili ostati po strani, biti neutralni. Već iduće redovno ispitivanje javnog mnijenja i rejtinga stranaka vjerojatno će pokazati kako su današnjim potezom postigli upravo suprotno od onoga čemu su očito stremili. Zastupnici bez stava, predvođeni SDP-om, danas su pljunuli u lice Ukrajincima, ali i vlastitim biračima kojih iz mjeseca u mjesec ionako imaju sve manje i koju su njihovu bezidejnu i beskarakternu politiku već kaznili guranjem prema političkim marginama.

Bezidejnosti i izostanku karaktera nije mjesto u politici, a pogotovo ne u Saboru. Političare u Sabor biramo kako bi u naše ime donosili odluke, bez obzira koliko one teške bile. U Saboru ne bi trebalo biti ostajanja po strani, posebice kad je riječ o važnim odlukama kao što je pomoć Ukrajini, prijateljskoj zemlji koja prolazi ono što je, nije na odmet ponoviti, nedavno prolazila i Hrvatska.

Stoga su upravo zastupnici koji su se danas u parlamentu pravili nevidljivima, kao i oni koji se nisu imali hrabrosti ni pojaviti na glasovanju, čak i više od Penave i ekipe koja je otvoreno EUMAM-u rekla ‘ne’, zaslužni što će današnji dan ostati zabilježen kao jedan od najsramotnijih u povijesti Hrvatskoga sabora.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!