Britanac Paul Bradbury očitao lekciju Grbinu, a nije znao podatke koje mi znamo

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Stara hrvatska poslovica „u tuđem dvorištu trava je uvijek zelenija“ jako dobro opisuje mentalitet hrvatskih ljudi koji su često skloni kukanju i samosažaljevanju. Stoga s vremena na vrijeme nije naodmet provjeriti kako stvari u našem vide oni iz tuđeg dvorišta. Uzmimo za primjer Britanca Paula Bradburyja, autora knjige Croatia: A Survival Kit for Foreigners. On je ovih dana objavio video u kojem donosi osam razloga zašto je Hrvatska najbolja zemlja za život u Europi.

Na prvom mjestu je sigurnost i stopa kriminala daleko niža od one u drugim europskim zemljama. Nadalje, kao hrvatsku prednost on navodi prirodne ljepote, naše otoke, parkove prirode i nacionalne parkove. Oduševljava ga i naš način života koji otkriva kako je posao moguće obavljati čak i tijekom ispijanja kave u kafiću. Dodatni razlozi za život u Hrvatskoj, navodi Bradbury, su fantastična kuhinja, pozitivan stav među ljudima, kao i direktan smisao za humor te zajedništvo i spremnost na pomoć. Bradburyja fasciniraju čak i hrvatski apsurdi koji se očituju prvenstveno u kompliciranoj administraciji, no i to je, smatra Britanac, nešto što vrijedi doživjeti jer „čini svakodnevicu drugačijom“. I valja ga shvatiti ozbiljno jer čovjek u Hrvatskoj živi već godinama!

Da kojim slučajem danas donosi odluku o preseljenju u Hrvatsku i da čuje Peđu Grbina kako govori o stanju u našoj zemlji, vjerojatno bi pobjegao glavom bez obzira. Na površne i paušalne izjave od SDP-ovog wannabe premijera već smo navikli pa tako i nedavno izlaganje o inflaciji i padu standarda u Hrvatskoj te o „Plenkovićevom mandatu hrvatskih poraza“ valja uzeti s rezervom. Ili jednostavno predočiti podatke koji Grbina demantiraju.

U posljednjih šest godina Vlade Andreja Plenkovića prosječna neto plaća u Hrvatskoj porasla je za 35 posto (+ 1.981 kn), a minimalac za čak 69 posto (+1.723 kn). Medijalna plaća veća je za 31 posto (+1.551 kn), dok je osnovica rasla 30 posto (+1555 kn). Realni indeks neto plaća danas je u odnosu na šest veći za 16 posto, a prosječna neto mirovina 29,5 posto (+795 kn).

Usporedbe radi, Vlada koju je prije HDZ-a, od 2011. do 2016. predvodio SDP na čelu sa Zoranom Milanovićem, čije kritike na račun aktualne vlasti se s Grbinovima razlikuju samo u nijansama, nije se ni približno revno bavila rastom standarda hrvatskih građana. Konkretne brojke to ponovno dokazuju. U spomenutom razdoblju Kukuriku Vlada prosječnu je neto plaću povećala za svega 2,7 posto (+149 kn). Minimalac je rastao 11 posto (+245 kn), osnovica 0 posto (0 kn), realni indeks neto plaća porastao je za 3 posto, dok je prosječna neto mirovina „skočila“ za 3,1 posto ili čitave 82 kune. Na kraju mandata Milanovićeve Vlade prosječna neto mirovina je iznosila 2.614 kuna, dok danas iznosi 3.491.

Nije naodmet spomenuti kako je Kukuriku koalicija vlast u državi preuzela čak četiri godine nakon globalne krize, tako da im to ne može biti opravdanje za gore navedene rezultate. S druge strane, dva mandata Vlade Andreja Plenkovića obilježio je niz prirodnih i ekonomskih izazova, od krize u Agrokoru, preko pandemije covida-19 i dva potresa, pa sve do globalne energetske krize uzrokovane ratom u Ukrajini.

Nakon svega ovoga, nije teško zaključiti koja od dvije spomenute Vlade će ostati upamćena po „mandatu hrvatskih poraza“. A ako Grbina, Milanovića i ostale kritičare ni konkretne brojke ne uvjere da u Hrvatskoj danas i nije tako loše živjeti, neka bace oko na gore spomenuti video Paula Bradburyja. Fora je.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!